Let op je woorden Bekijk groter

Let op je woorden

Politiek, taal en strijd

9789462670679

Verkrijgbaar

In dit boekje gaat taalkundig antropoloog Jan Blommaert in op de diepere structuren van de taal die onze hoofden vult. Hij verheldert begrippen en geeft tips om doorheen de woordenwolk te leren kijken en de producenten ervan lik op stuk te geven.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 168p.

Meer informatie

Neemt een ‘werknemer’ werk? Kan een loon een ‘last’ of een ‘handicap’ zijn? Wat bedoelen onze politici wanneer ze zeggen dat we ‘zuurstof ’ aan ‘onze economie’ moeten geven? En op wie slaat de crisis in het begrip ‘vluchtelingencrisis’?

Politiek is een wereld van woorden en beelden, en vaak zijn we overrompeld door wat we horen, zien en lezen. We voelen intuïtief aan dat de redenering niet klopt. Maar we kunnen de vinger niet op de fout leggen en voelen ons onmachtig om te corrigeren. In dit boekje gaat taalkundig antropoloog Jan Blommaert in op de diepere betekenis van de woorden die onze hoofden vult. Hij verheldert begrippen zoals ‘perceptie’ en ‘framing’ en reikt een hele reeks concrete en praktische tips aan om doorheen de woordenwolk te leren kijken en de producenten ervan lik op stuk te geven.

Hoe vinden we onze eigen woorden en onze eigen stem terug? Let op je woorden is een essentieel instrument voor sociale bewegingen en kritische mensen die zich willen mengen in de publieke debatten die ertoe doen.

Auteurs

Jan Blommaert

Jan Blommaert was hoogleraar taal, cultuur en globalisering en directeur van het Babylon studiecentrum aan Tilburg University. Naast zijn academisch werk publiceerde hij bij EPO veertien boeken. In 1993 kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn bijdragen over het migrantenvraagstuk.
Hij overleed op 7 januari 2021 - In memoriam Jan Blommaert


Persartikels

Standpunt (ACOD Onderwijs Antwerpen) (Oktober 2016)
"Tijd om ons te wapenen in die taalstrijd, met als uitvalsbasis het boek van Blommaert."

Ons Recht (September 2016)
"Wil je meer weten over taal als politiek wapen? Lees dan zeker eens het boek 'Let op je woorden. Politiek, taal en strijd' van Jan Blommaeer."

Streven (September 2016)
"De grootste verdienste van dit werk is dat de lezer door de instructieve insteek zelf tot bepaalde inzichten kan komen. Blommaert bedrijft hier aldus een vorm van activisme die veel te weinig wordt bedreven. Het leent zich daarenboven uitstekend voor het aanscherpen van kritisch denken in het onderwijs en voor vormingswerk in sociale bewegingen. Waarlijk een handboekje dat grote verspreiding verdient."

AdRem (September 2016)
"Let op je woorden. Politiek, taal en strijd van Jan Blommaert is een geëngageerd boekje dat iedereen zou moeten lezen."

Onze Taal (juli-augustus 2016)
"In zijn boek Let op je woorden laat Jan Blommaert zien hoe je door de politieke woordenwolk heen kunt kijken, en hoe je adequaat je eigen repliek kunt formuleren in het publieke debat over maatschappelijke kwesties."

Solidair (Juni 2016)
"Een praktisch boek, dat iedereen die zich engageert in de sociale strijd kan helpen om greep te krijgen op de veelheid aan woorden. (...) De taalstrijd waarover Jan Blommaert schrijft, is niet zomaar een leuk spelletje. Het is een noodzakelijk element in de evolutie naar een verbeterde democratie, waarin deskundige burgers zich voluit in het publieke debat gooien." - lezen

Sampol (Juni 2016)
"Het boek nodigt uit tot diepere analyse van het taalgebruik en verwijst naar de verschillende betekenissen van woorden, framing en perceptie. (...) Een boeiende oefening."

Knack magazine (11-05-2016)
Dubbelinterview met Jan Blommaert en Tom Naegels (auteur, journalist, columnist en ombudsman De Standaard). - lezen

sociaal.net (09-05-2016)
"Het prikkelt zeker om in het weelderig gebruik van het welzijnsjargon het onderliggend discours bloot te leggen. (...) Dit boekje nodigt je uit om ook op Sociaal.Net het debat te blijven voeren, met oefeningen ‘her-formuleren’." - lezen

Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (April 2016)
"Opgelet dus: taal op zich is nooit neutraal! Maar we zijn ons hiervan (meestal) niet bewust. Er ligt dus een breed domein open voor wie burgers wil bewust maken van de manier waarop mensen door de gebruikte taal gemanipuleerd worden. Jan Blommaert heeft zich in dit boek met succes van deze taak gekweten." - lezen

Rudy De Leeuw, Voorzitter ABVV (April 2016)
"Blommaert wil de lezers wapenen tegen de woordenbrij die dagelijks op hen wordt afgevuurd. Hij slaagt hier met verve in. ‘Let op je woorden’ is een wake-up call, een oproep om wat we lezen en horen kritisch te analyseren en stil te staan bij de onderliggende waarden die aan die ‘woordenbrij’ gekoppeld zijn. In tijden van ‘crisis’, ‘modernisering en hervorming’, ‘veiligheid en dreiging’, is dat niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk." - lezen

AFF (28-03-2016)
"Hoe positief de nieuwe media ook kunnen zijn, er blijft een gigantische taak liggen voor een objectiever beeld in de klassieke media. Vormingssessies voor journalisten aan de hand van Let op je woorden. Politiek, taal en strijd zouden daarbij kunnen helpen." - lezen

NPO Radio 1 (26-03-2016)
interview - herbeluisteren

Visie (11-03-2016)
in 'Let op je woorden' ontmaskert taalkundige Jan Blommaert ogenschijnlijk objectieve begrippen in de politiek. - lezen

De Morgen (09-03-2016)
interview - lezen

De Wereld Morgen (26-02-2016)
interview - lezen

Agorakring (25-02-2016)
"Voor wie het politieke discours beu is en wat ballonnetjes wil doorprikken: een aanrader!" - lezen