De grote pensioenroof Bekijk groter

De grote pensioenroof

En het plan om ons pensioen terug te winnen

9789462670198

Verkrijgbaar

Langer werken voor minder pensioen? Pensioenspecialist Kim De Witte verkent het grote pensioengevecht en toont aan dat een goed pensioen voor iedereen mogelijk, eerlijk en betaalbaar is.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 296p.

Meer informatie

De pensioenen liggen onder vuur. We beleven de ene aanval na de andere. Bezorgd en kwaad zijn we: het wordt langer werken voor minder pensioen. We willen niet laten betijen. Want een goed pensioen voor iedereen is mogelijk, eerlijk en betaalbaar.

Kim De Witte neemt ons in De grote pensioenroof mee op een tocht langs de frontlijnen van het grote pensioengevecht. Op zoek naar de aanstichters in de wereld van het grote geld en naar de raddraaiers in de opeenvolgende regeringen. Met namen als Bakker, Maschmeyer, McKinsey, Bacquelaine, Tusk. Maar hij neemt ons ook mee naar plekken waar met succes aan het solidaire pensioen van morgen gewerkt wordt: naar Oostenrijk, naar Denemarken. Waarom kunnen ze daar wat wij niet zouden kunnen?

We ontmoeten de mensen van de Duitse Seniorenopstand maar ook professoren met namen als OrensteinWolfson, Engartner, Pacolet. Mensen van het weerwerk. Het pensioenbeleid moet een radicaal andere koers uit, zeggen ze. Het beleid moet zich op de kern concentreren: het wettelijk pensioen van de sociale zekerheid. Wat telt is de greep op de arbeidsmarkt en de verdeling van de welvaart.

Stof tot debat. Stof tot verandering. Stof voor een menselijke en solidaire pensioenvisie.

Met een voorwoord van Jonas Geirnaert

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Kim De Witte

Kim De Witte studeerde rechten en economie. Hij is volksvertegenwoordiger voor de linkse PVDA en schreef eerder De grote pensioenroof. En het plan om ons pensioen terug te winnen (EPO, 2018).

(Foto: Bruno Bauwens)


Persartikels

Knack (16-07-2019)
"Op lange termijn zijn onze pensioenen perfect betaalbaar" - opinie - lezen

Blog van Wim Backx (20-02-2019)
"Al te lange tijd ging ik mee in het verhaal dat langer werken een evidentie was. Dat het niet anders kon. U hebt mij eindelijk de ogen geopend. Met een heldere analyse. Met een kritische analyse. Dankzij u durf ik ‘Genoeg’ te zeggen. Dankzij u durf ik ‘nee’ te zeggen. Voor dat bevrijdende inzicht wil ik u uitermate danken." - lezen

ACV KULeuven (26-09-2018)
"We kunnen deze pensioenstrijd winnen" - interview - lezen

De Gids op maatschappelijk gebied (September 2018)
"Het lezen van dit boek is allesbehalve ‘verloren tijd’. Gewoon doen." 

Christen-Democratische Reflecties (02-07-2018)
"In tijden van zoeken naar begrotingsevenwichten en debatten rond sociale uitgaven komt Kim De Witte met een geruststellende boodschap: de vergrijzing is betaalbaar en de polemiek over de vergrijzing is paniekzaaierij."

Tertio (27-06-2018)
"Kim De Witte doorprikt de bewering dat de wettelijke pensioenen onbetaalbaar zouden zijn." - interview - lezen

HR Square (17-05-2018)
"Met dit boek wil Kim De Witte aantonen dat het met andere maatregelen kan." - lezen

Socialisme, LSP (12-05-2018)
"Dit boek toont omstandig aan dat onze pensioenen betaalbaar zijn en het  wapent ons met heel wat cijfers. In die zin kan het een instrument zijn om collega’s op de werkvloer bewust te maken van de impact van de aanvallen op de pensioenen, en hen te mobiliseren naar de betoging van 16 mei en volgende acties." - lezen

Ilse De Vooght, blog op Femma.be (22-03-2018)
"Een vlot leesbare en met cijfers, onderzoek en verhalen doorspekte boek. Het spoort met het standpunt van Femma." - lezen

DeWereldMorgen.be (21-03-2018)
"Kim De Witte toont met zijn boek aan dat een goed pensioen voor iedereen mogelijk, eerlijk en betaalbaar is." - interview - lezen

Knack (21-03-2018)
"Het wettelijk pensioen is wél betaalbaar" - interview - lezen

Knack (20-03-2018)
"Ze pakken onze beste jaren af" - voorpublicatie - lezen

De Standaard (19-03-2018)
"Protestboek tegen 'pensioenroof' " - lezen

Stefaan Decock, algemeen-secretaris LBC-NVK (Maart 2018)
"Dit boek voedt de verontwaardiging. Ik hoop dat het evenveel aandacht krijgt als de framing van werkgeversorganisaties, rechts-politieke bewindvoerders en financiële bedrijven die gebaat zijn bij een verregaande privatisering van pensioenen. Kiezen voor goeie pensioenen is een politieke keuze. Kiezen voor de roofbouw er op evenzeer."

Prof. Jozef Pacolet, econoom KU Leuven (Maart 2018)
"Beste Kim, proficiat met uw boek. Het wordt een bestseller en hopelijk helpt het om de wettelijke pensioenen terug te herstellen en verder te verbeteren. Charmeer de bevolking met een sterke sociale zekerheid. Gebruik het pensioen van ambtenaren als doelstelling, niet als schietschijf. Dat is wat de mensen verwachten."

Ilse De Vooght, Femma (Maart 2018)
"Dag Kim, we zitten op dezelfde golflengte! Met onze pensioenen gaat het niet goed. En dat is niet omdat ze onbetaalbaar zijn. Een stevig maatschappelijk debat dringt zich op. Je boek reikt alvast de nodige argumenten aan."

Prof. Patrick Deboosere, demograaf VUB (Maart 2018)
"Kim De Witte geeft een zeer leesbare en heldere inkijk in het hoe en waarom van de grote pensioenroof en levert een krachtig pleidooi voor een sterk wettelijk pensioen. Een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over wat er met onze pensioenen aan de hand is."

Rudy De Leeuw, voorzitter ABVV (Maart 2018)
"Ja, er is nood aan een pensioenhervorming, maar dan wel een opwaartse, die onze pensioenen versterkt. Het wettelijk pensioen moet de levensstandaard verzekeren, niet alleen in een minimum voorzien. Dit boek verschaft een deskundige bijdrage in die richting. We verwelkomen het van harte."

Pia Stalpaert, ACV Voeding en Diensten (Maart 2018)
"Dit boek maakt je boos en opstandig. Het zou verplichte lectuur moeten zijn. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67, de afbouw van het brugpensioen, de inperking van de gelijkgestelde periodes: het treft telkens kwetsbare mensen. De woede in de samenleving over de pensioenafbouw zal ervoor zorgen dat de pensioenleeftijd terug naar 65 gaat en een goede eindeloopbaan een recht wordt."

Paul Roels, consultant bedrijfspensioenen (Maart 2018)
"Een vlot geschreven werk dat voluit pleit voor een herwaardering van het wettelijk pensioen. Het stelt het debat over de toekomst van onze pensioenen op scherp."

Marc Leemans, voorzitter ACV (Maart 2018)
"Waardige pensioenen zijn mogelijk. Kim De Witte reikt daarover nieuwe inzichten en een pak extra munitie aan. Laten we ons dus vooral niet de kop zot maken door vergrijzingspessimisten. Het is een politieke keuze: gaan we de sociale zekerheid uithollen en financiële lobby’s een fikse winstmarge geven op private pensioenverzekeringen of gaan we elkeen een waardig pensioen geven?"

Olivier Pintelon, politicoloog (Maart 2018)
"Een noodzakelijk boek waarin Kim De Witte grondig afrekent met de pensée unique over onze pensioenen. Na het lezen blijft een duidelijk besluit: langer werken voor minder pensioen is geen fataliteit."

Veerle Verleyen, LBC-NVK (Maart 2018)
"Ik ben erg blij met dit boek. Het brengt zuurstof in het debat. Het bekijkt het pensioen ook door een vrouwelijke bril. Hoe verdelen we het werk en de tijd, hoe zorgen we voor meer levenskwaliteit? Het geeft oplossingen die perspectief bieden en speelt geen mensen tegen elkaar uit."

Steven Vanden Broucke, European Senior Organization (Maart 2018)
"Willen we een solidaire samenleving of een survival of the fittest? Hoog tijd voor een kritische, linkse analyse in deze harde, onzekere tijden."