Gaza Bekijk groter

Gaza

Geschiedenis van de Palestijnse tragedie

9789064451331

Verkrijgbaar

Lucas Catherine geeft concrete antwoorden op vragen rond de oorlog in Gaza en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Charles Ducal verwoordt treffende het menselijk drama van deze tragedie in een cyclus van negen gedichten.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 168p.

Meer informatie

'Israëlische tanks schieten Gaza-stad in puin'
'Israël bombardeert VN-school in Gaza'
'Inwoners van Gaza zitten als ratten in de val'

De krantenkoppen over de Israëlische aanval op de Palestijnse Gazastrook logen er niet om.

1400 doden, van wie een derde kinderen.
4000 gebouwen vernield.
Geen voedseltoevoer. Geen geneesmiddelen.

Waarom die harde Israëlische actie? Vanwege de Palestijnse raketbeschietingen op Israël? Of heeft Israël andere beweegredenen? En waarom schiet Hamas raketten af? Een terreurdaad van fundamentalisten? Of zijn er diepere oorzaken? Hoe is het conflict tussen Israëlis en Palestijnen begonnen? Hoe staat het met het vredesproces? Is er een oplossing?

Concrete vragen, waarop Lucas Catherine in dit boek concrete antwoorden geeft. Op basis van feiten, uiteengezet in een historisch overzicht van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Feiten die tot conclusies leiden over de ware oorzaken van de Palestijnse tragedie. Een tragedie die Charles Ducal treffend verwoordt in een cyclus van negen gedichten over dit menselijk drama.

De opbrengst van dit boek gaat naar de Palestijnse ngo UHWC en naar het Al Awda ziekenhuis (info: www.intal.be).

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.
© foto Johan Depoortere

Uitgebreide bio-bibliografie


Charles Ducal

Charles Ducal (°1952) schreef verschillende dichtbundels, waarvan de laatste, In inkt gewassen, bekroond werd met de eerste Herman de Coninck-prijs in 2007. Voorjaar 2009 verschijnt een nieuwe bundel: Toegedekt met een liedje. Hij is co-auteur van Rendez-vous in Bagdad (EPO, 1994).


Persartikels

Walter Pauli - De Morgen (11-02-2009)
Een eeuwig onbegrijpbaar conflict, zo staren velen naar de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Met het boekje Gaza legt Lucas Catherine in de toegankelijke stijl hem eigen de politieke en historische mechanismen achter dit conflict bloot. Catherine is magistraal in het blootleggen en ontmaskeren van wat er ginds gaande is.
Een conflict als Gaza maakt de modale nieuwsconsument moedeloos. Want wie meer wil weten dan de juiste dodencijfers, wie achtergronden en oorzaken wil kennen, raakt verstrikt in een van de ingewikkeldste kwesties die de naoorlogse internationale politieke bepalen: het Israëlisch-Palestijnse conflict. En toch kan een mens in amper een paar uur tijd weer grotendeels 'mee' zijn met dit behapbare boekje van veelschrijver Lucas Catherine. De auteur concentreert zich immers op de wezensvragen: waarom staan Israëli's en Palestijnen tegenover elkaar? Hoe evolueert het conflict? Wat zijn de uitgangspunten? Het is een helder maar niet objectief exposé - Catherine is een notoir verdediger van de Palestijnse zaak, een bestrijder ook van de zionistische ideologie en de zionistische lobby. Maar Catherine stopt nooit met argumenteren en uitleggen. Dat maakt dat je af en toe ook helder weet wanneer je het níét met hem eens bent.(...)