Als de NAVO de passie preekt... Bekijk groter

Als de NAVO de passie preekt...

9789064455100

Verkrijgbaar

De auteurs leggen de echte ontstaansredenen van de NAVO bloot en beschrijven het streven van de NAVO naar een ambitieuze mondiale rol, gebaseerd op een doctrine van militaire interventie.

Meer details

22,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 312p.

Meer informatie

De NAVO viert haar 60ste verjaardag. Ontstaan in 1949 als een collectieve defensiegemeenschap, vormde het westers bondgenootschap zich na het einde van de Koude Oorlog om tot een militaire alliantie die ook buiten het eigen grondgebied kan opereren ten dienste van de internationale gemeenschap. Zo luidt althans de traditionele retoriek, maar klopt die wel?

Ludo De Brabander en Georges Spriet leggen de echte ontstaansredenen van de NAVO bloot: de organisatie moest de Amerikaanse invloed in Europa na de Tweede Wereldoorlog institutionaliseren, en een militaire structuur creëren die de bescherming en uitbreiding van het kapitalisme moest verzekeren. Na een uitvoerig historisch portret van het bondgenoot-schap beschrijven de auteurs het streven van de NAVO naar een ambitieuze mondiale rol, gebaseerd op een doctrine van militaire interventie. Ook vandaag nog willen de VS hun statuut van enige grootmacht via de NAVO consolideren, terwijl veel NAVO-leden in eerste instantie hun strategische en economische belangen militair willen verdedigen. Die heruitgevonden rol leidt tot nieuwe wereldwijde spanningen en werpt vele vragen op. Zorgt de VS-politiek voor tweespalt in de EU? Zijn we op weg naar een nieuwe Koude Oorlog met Rusland? Wat met opkomende machten als China?

Uitgave i.s.m. Vrede vzw, Gent

Auteurs

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.


Georges Spriet

Georges Spriet volgt voor Vrede vzw al jarenlang verschillende dossiers rond bewapening en globalisering. Hij is lid van de kernredacties van Vrede, tijdschrift voor internationale politiek en van het webzine Uitpers.


Persartikels

Samenleving en Politiek - José Gavilán (november 2009)
"(...) een mooi werkstuk (...) Het boek is vlot en toegankelijk geschreven. Het boek is niet neutraal. Het stelt zich kritisch op ten opzichte van de NAVO. Maar menig vredesactivist zal daar geen graten in vinden en zal het boek wellicht als handboek kunnen gebruiken."

De Tijd (4-04-2009)
'Een economie in crisis kan geen zwaar defensiebudget aan' - Vredesactivist en docent noord-zuidpolitiek Ludo De Brabander schetst economische en geostrategische agenda van NAVO - Interview door Tom Peeters

Rik Coolsaet, hoogleraar Universiteit Gent:
'Een verfrissend kritische terugblik op de Koude Oorlog en een lucide tegenstem in het vaak conformistische debat over de Europese veiligheid vandaag en morgen.' -