Het Vierde Rijk Bekijk groter

Het Vierde Rijk

Of de brutale realiteit van de VS-wereldheerschappij

9789064452727

Verkrijgbaar

De VS is uitgegroeid tot dé supermacht met een geopolitieke en militaire strategie voor de wereldhegemonie. In dit boek gaat Parenti op zoek naar de ware aard van het imperialisme

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2003
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

De VS is uitgegroeid tot dé supermacht met een geopolitieke en militaire strategie voor de wereldhegemonie. Deze strategie wordt volgens Parenti gekarakteriseerd door oorlog. Maar er is tegelijk de binnenlandse oorlog. Parenti beschrijft hoe de militaristen van het Pentagon en het Witte Huis de mensen pluimen ten voordele van de transnationale ondernemingen en de oorlogsindustrie. Daardoor ontaardt de sociale situatie in de VS snel. De moeizaam afgedwongen verworvenheden van gewone mensen worden weggeveegd.
The New York Times schreef het ooit zo: "Als de globalisering wil functioneren, dan mag Amerika er niet voor terugdeinzen op te treden als de alvermogende supermacht die zij is. Achter de onzichtbare hand van de markteconomie moet een harde vuist schuilgaan. McDonalds kan slechts bloeien dankzij McDonald Douglas dat de F15-gevechtsvliegtuigen maakt. De technologieën van Silicon Valley hebben een stabiele wereld nodig. De vuisten in de fluwelen handschoenen, die deze stabiliteit moeten garanderen, zijn de VS-landmacht, de Air Force, de Navy, de mariniers."
Parenti begint het boek met de volgende woorden: "De voorbije vier, vijf eeuwen was het imperialisme de drijvende kracht in de wereldgeschiedenis. Het verslond continenten, onderdrukte inheemse bevolkingen en verwoestte talloze beschavingen. Toch ontsnapt het reilen en zeilen van het hedendaagse imperialisme grotendeels aan de aandacht van onze academici, mediacommentatoren en politieke leiders. Vaak doet men alsof het niet eens bestaat. (...) Gewapende imperialistische tussenkomsten worden zogenaamd ingegeven door 'nationale belangen' en 'nationale veiligheid', of moeten een of andere regio 'stabiliseren'. Dit boek gaat op zoek naar de ware aard van het imperialisme. (...)"

The New York Times Book Review over Het Vierde Rijk: "Een waardevolle weerlegging van het tromgeroffel van rechts."

Auteurs

Michael Parenti

Michael Parenti (1933) behaalde in 1962 het doctoraat in de politieke wetenschappen aan Yale University. Hij doceerde aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en in het buitenland en is een van de belangrijkste progressieve denkers in de VS.
Zijn boeken worden uitgegeven in 11 talen en ook in het Nederlands. Zijn essays en artikels verschijnen in talloze Amerikaanse kranten en tijdschriften.


Persartikels

UVV-info (januari 2004)
(tijdschrift van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen), januari-februari 2004:
Het is heel intrigerend een onderbouwd kritisch boek te lezen over het VS-systeem dat geschreven is door een VS-burger... Parenti staaft zijn conclusies op zo een onomwonden manier met vele argumenten en voorbeelden dat je als lezer meegesleept en overtuigd wordt van de stellingen die hij inneemt... De auteur kiest niet alleen de makkelijke weg van afbraak en negatieve kritiek, hij formuleert ook alternatieven... Parenti sluit zijn boek af met een uitspraak diep perfect de stemming van zijn boek beschrijft: 'Elk rijk, elk harteloos triomferend rijk draagt het zaad van zelfvernietiging in zich'.