Palestina Bekijk groter

Palestina

De laatste kolonie?

9789064452598

Sold out

De geschiedenis van een verdrijving, de historie van een probleem, het ware verhaal in harde feiten.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2002, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 312p.

Meer informatie

Op het einde van de 19de eeuw bestond er in Palestina bijna geen joods grondbezit. De joden die toen in Palestina verbleven, deden dit om religieuze redenen, zij hadden geen economische of politieke motieven. Nu is 92% van alle grond in Israël 'onvervreemdbaar eigendom van heel het joodse volk', en leeft de helft van de Palestijnen in ballingschap, buiten historisch Palestina. De andere helft leeft onder Israëlisch bestuur of erger, onder Israëlische bezetting. Pasjes, woongebieden, apartheid, kolonialisme: in Zuid-Afrika zijn deze termen recente geschiedenis. Het is nu harde realiteit in dat stukje Azië dat zich Europa waant: Israël.

Lucas Catherine laat u kennismaken met Joos van Ghistele die in de 16de eeuw Jeruzalem beschreef als 'groot ghelijcke Cortrijcke in Vlaenderen' en het land zelf 'vul van vruchten ende fruyten'. Maar u krijgt ook inzicht in de ware bedoelingen van Ariël Sharon toen hij midden 2002 de Palestijnse maatschappij in de bezette gebieden letterlijk tot schroot reduceerde. Wat is en wil het zionisme? Is het de laatste vorm van koloniaal denken? En wat was de Belgische betrokkenheid? U krijgt het ontstaan van een Arabische en zionistische lobby in België en Nederland en hoe ze nu nog een rol spelen.

Geen dorre analyse, maar feiten, verhalen, gebeurtenissen, geïllustreerd met foto's en kaarten. Datgene waaraan de media geen aandacht besteden. Bij gebrek aan tijd en ruimte? Lucas Catherine neemt zijn tijd om voor u een ingewikkelde problematiek van naaldje tot draadje te ontrafelen.

Met meer dan 70 authentieke foto's

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.
© foto Johan Depoortere

Uitgebreide bio-bibliografie


Persartikels

Website Intal (27-12-2004)
Vrede kan alleen als Israël een democratische staat wordt'. Lucas Catherine legt uit waarom Israël een ondemocratische staat is: lezen op www.intal.be