Het neoliberalisme Bekijk groter

Het neoliberalisme

9789064450679

Verkrijgbaar

Het neoliberalisme houdt de wereld in zijn greep. Rond dat thema construeert Kruithof 14 hoofdstukken die aspecten en onderdelen belichten.

Meer details

12,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2000 - 2002, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 528p.

Meer informatie

De wereld is een immens gebeuren, een ingewikkeld proces met een ontelbaar aantal veranderingen op verschillende niveaus. Die evoluties probeert Jaap Kruithof in dit boek te volgen en te interpreteren.
De basisstelling van dit boek is dat het neoliberalisme de wereld in zijn greep houdt. Rond dat thema construeert Kruithof veertien hoofdstukken die aspecten en onderdelen belichten. Er is in dit boek een gang van het generale naar het meer specifieke en vandaar weer terug naar het algemene. De eerste vier hoofdstukken betreffen verschijnselen van het wereldkader, de privatisering van het publieke, de markt en de democratie. Na een reeks beschouwingen over meer beperkte thema's wordt het werk besloten met drie verstrekkende hoofdstukken over ideologie en ethiek, orde en strategie. Het boek is een poging om de ontleding van de onderdelen te combineren met de synthese van het geheel. Het is het getuigenis van een filosoof die de wereld tracht te ontleden en te verklaren... opdat bepaalde dingen niet langer zouden blijven wat ze zijn. Een boek dat verhelderende zichtbaarheid ontvouwt, en zelfbewustwording.

Publicist Eric Goeman schreef het woord vooraf.

Auteurs

Jaap Kruithof

Jaap Kruithof is emeritus hoogleraar filosofie aan de Gentse universiteit, waar hij doceerde van 1962 tot 1995. Zijn belangrijkste publicaties zijn Het uitgangspunt van Hegels ontologie (1958), De Zingever (1968), Arbeid en lust (2 delen, 1984 en 1986, EPO), De mens aan de grens (EPO, 1985), Het neoliberalisme (EPO, 2000) en Het humanisme (EPO, 2001).