De kaaiman Bekijk groter

De kaaiman

9789078068105

Verkrijgbaar

In hoeverre zijn we in staat de werkelijkheid onder woorden te brengen? Die vraag vormt opnieuw de basis van deze bundel, waarin Van Pinxteren opnieuw uiteenlopende genres als gedicht, prozagedicht en kort verhaal tot één geheel samensmeedt.

Meer details

17,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 72p.

Meer informatie

In hoeverre zijn wij in staat de werkelijkheid onder woorden te brengen? Deze vraag staat aan de basis van de acht bundels met gedichten en prozagedichten die Hans van Pinxteren eerder publiceerde. De kaaiman sluit hierop aan. De werkelijkheid wordt daarbij opgevat in de breedste zin van het woord: de verhalen en gedichten zijn gebaseerd op droomervaringen, herinneringen en directe registraties van de buitenwereld tot de meest aangrijpende voorvallen uit de actualiteit toe.

Zoals in zijn eerdere werk brengt Van Pinxteren uiteenlopende genres als gedicht, prozagedicht en kort verhaal bij elkaar om ze tot één geheel samen te smeden. De gedichten en prozagedichten nemen een verhalend karakter aan, losbrekende zinnen uit de korte verhalen krijgen het gebalde van zijn vroegste poëzie. De taal kan die van de droom zijn, met grillige beelden en absurdistische wendingen, maar ook die van de persoonlijke herinnering, van een geheugen waarin gaten vallen. Konden sommige gedichten uit Van Pinxterens eerdere bundels al aanspraak maken op de naam visuele poëzie, in De kaaiman is dit nog veel sterker het geval: de verzen vallen uiteen in flarden en brokstukken en waaieren breed over de pagina uit. Het visuele karakter van de gedichten wordt in De kaaiman nog geaccentueerd door de vormgeving.

Auteurs

Hans van Pinxteren

Eerder verschenen van Hans van Pinxteren de bundels Verstuivend gebied (1979), Vluchtig schuinschrift (1981), Moord in de onvoltooide tijd (1983), Verteerde windsels (1985), Alsof ik stof ben (1989) (bij In de Knipscheer), In een wisselend licht (1992), Spiegeling voorbij de weg (1996), Het craquelé in de hand die de zweep hanteert (1999) (bij Athenaeum-Polak & Van Gennep). Hans van Pinxteren vertaalde onder meer het werk van Arthur Rimbaud, Gustave Flaubert en Michel de Montaigne.