Het nieuwe koninkrijk Bekijk groter

Het nieuwe koninkrijk

Corona-cyclus

9789464070170

Verkrijgbaar

Evocatie van de omslag die corona in de wereld veroorzaakte. In een viscerale stijl, zonder toegevingen. De houtskooltekeningen van Robin Hendrix versterken de gevoelens van angst, opstand, ongeduld en onmacht.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Fluxenberg
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 32p.
Extra 13,5 × 21 cm - kunstenaarseditie, genummerd en gesigneerd

Meer informatie

Corona veranderde de wereld op een brutale maar fascinerende manier. Intimiteit, vriendschap, politiek, rouw, vrijheid: de pandemie zette alles op losse schroeven. Maarten Goethals evoceert die omslag in betekenis en ervaring in een viscerale stijl, zonder toegevingen. Het nieuwe koninkrijk, een cyclus van vijftien gedichten, is verlucht met houtskooltekeningen van Robin Hendrix. Zij versterken de gevoelens van angst, opstand, ongeduld en onmacht. Het nieuwe koninkrijk is een kunstenaarseditie, genummerd en gesigneerd.

Een voorproefje:

Monument voor de doden

Het land is gesloten en de doden
duwen kwaad de deuren dicht.

Want de doden...
...in hun laatste dagen
in de bitterste eenzaamheid gedwongen.

Met longen als ijzers, de blik
onteigend, de adem geamputeerd.

Want de doden...
...in hun laatste dagen ontvoerd
en van liefde en van rituelen onterfd.

(En omringd door oorlog en onbekenden.)

De doden: in hun ontsmette sarcofagen.
De doden: samen met hun namen vergeten en verdwenen.
De doden: zonder sacramenten, zonder steun
te slapen gelegd.

Duizenden, duizenden en nog eens duizenden doden
door dit land beheerd.

Als onstoffelijk.
Als onwerkelijk.
Als onnozel.
Als een onstuimig geheim.

Auteurs

Maarten Goethals

Maarten Goethals (1985, Brugge) woont en werkt in Brussel. Hij werkte als journalist bij De Standaard en is nu bedrijvig als communicatie-expert. Hij publiceerde bij uitgeverij Vrijdag de dichtbundel Hees en de roman De fragmenten. Hij schrijft regelmatig bijdrages voor verschillende media, zoals het stadsmagazine BRUZZ en De Standaard der Letteren.


Persartikels

MappaLIbri (januari 2022)"In zijn poging om althans poëtisch de coronaperiode in bedwang te houden kiest Goethals voor een grote variatie aan stijlregisters. (…) Op die manier laat deze bundel de vele gedaanten en gezichten zien van een ingrijpende pandemie. Het nieuwe koninkrijk is een aangrijpend tijdsdocument, maar het is tegelijk ook een diepgaande analyse van onze tijd en onze maatschappelijke crisis. (…) De gedichten zijn krachtig geïllustreerd door Robin Hendrix met houtskooltekeningen die de sfeer van de bundel uitmuntend weten te vatten." - lezen