De ware zin heeft niemand nog verstaan Bekijk groter

De ware zin heeft niemand nog verstaan

Kwatrijnen van Omar Khayyâm

9789054601855

Verkrijgbaar

De vroegst bekende kwatrijnen van Omar Khayyâm, aangevuld met die van andere Perzische dichters. Met de oorspronkelijke Perzische tekst.

Meer details

21,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Bulaaq
Jaar van uitgave 2009-2021, 5de druk
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 160p.
Extra met leeslint

Meer informatie

Omar Khayyâm (1048-1131) was in zijn tijd beroemd als wiskundige en sterrenkundige, tegenwoordig kent men hem overal als dichter van Perzische kwatrijnen. Daarin klinkt een sceptische visie op de wereld, de mens en zijn eigen geleerdheid door. In 1859 publiceerde Edward FitzGerald naar een vijftiende-eeuws handschrift Engelse bewerkingen, die in bijna alle talen zijn hervertaald, ook in het Nederlands. Dichters als Leopold en Boutens werden door Khayyâm geïnspireerd.

Deze uitgave bevat de vroegst bekende kwatrijnen, ouder dan de bron van FitzGerald. Ze zijn aangevuld met die van andere Perzische dichters. In zijn nawoord zet de vertaler uiteen wat in de Perzische middeleeuwen als typische Khayyâm-poëzie werd beschouwd en hoe de discussie over deze vierregelige epigrammen is verlopen. Voor lezers die het Perzisch beheersen zijn ook de oorspronkelijke teksten opgenomen.

Vertaald door J.T.P. de Bruijn, emeritus hoogleraar Perzisch (Leiden)

Auteurs

Omar Khayyâm e.a.