Tot hier en verder Bekijk groter

Tot hier en verder

9789086841011

Verkrijgbaar

In de hier gebundelde gedichten, 45 stuks, ordent Tedja door zijn wereldbeeld constant op losse schroeven te zetten.

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 64p.

Meer informatie

Tedja betekent in het Surinaams: tot hier. Te= tot en dja= hier. Tot hier, definitief, en verder, die grens weer over. Eveneens metafoor voor het gedicht en het dichten zelf. Een gesloten toestand waar je doorheen gaat, een ruimte verder.
In de hier gebundelde gedichten, 45 stuks, ordent Tedja door zijn wereldbeeld constant op losse schroeven te zetten. Hij haat zekerheid, staat er op pagina 33. Voor dichter Tedja is gesproken taal het instituut van de slechte smaak.
Daarom, zonder er nog meer woorden aan vuil te maken, laten we 'm liever zelf aan het woord:

Zo is het een wereldgedicht

En doe kalm
de deur dicht.

Zo ontwikkelt het afweermechanisme
en veranderen de coördinatiepunten.

Zo wordt de grote ruimte ontsloten
en is het de wereld van het grote gebaar.

Zo is het een wereld verbonden met de wereld
en is het de wereld van de wereldverbeteraar.

Zo is het een wereld die kan manipuleren en verdraaien.
Zo is het een wereld die breekt met de wereld in een vacuüm.

Uren, dagen, weken, maanden, jarenlang schaven.

Totdat louter de handeling, de beschaving rest.

Michael Tedja is een belangrijk kunstenaar, die in het Cobra Museum met zijn uitbundige soms agressieve collages grote indruk maakte. In zijn eerste bundel gedichten beweegt de lezer zich door kleine verrassende taalbouwsels, waarin hij zich zowel vervreemd als thuis kan voelen. - Sybren Polet

Auteurs

Michael Tedja

Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichtenbundels, zoals A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2003), De aquaholist (2005), Hosselen (2009), Tot hier en verder (2013) en Regen (2015). In 2018 verscheen Briljante man. Deze roman is een ‘tekstcollage’ die springt door de tijd en de ruimte met een mix van proza, poëzie en beschouwing over kunst, literatuur, politiek, filosofie en cultuurverschillen tussen Nederland en Suriname. Tedja publiceert verder regelmatig gedichten, essays, proza en tekeningen in De Gids, Absint, Samplekanon, nY, Revisor, Hollands Maandblad, De Volkskrant, Metropolis M en Caraïbisch Uitzicht. Ook cureert hij een beeld en taalrubriek voor de Poëziekrant.