Grondstof Bekijk groter

Grondstof

gedichten

9789086840236

Verkrijgbaar

Het leven als productieproces, zo kan deze dichtbundel worden gekarakteriseerd. Van basaal begin, via raffinage en bijproducten, tot wat uiteindelijk overblijft.

Meer details

14,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 64p.

Meer informatie

Dat een selectie uit de gedichten van Atze van Wieren eerst nu in Grondstof gebundeld verschijnt mag merkwaardig heten.
Zijn werk wordt door velen al jarenlang gewaardeerd en geprezen. Het is in bladen, periodieken, kalenders en verzamelbundels gepubliceerd. Zijn gedichten zijn ettelijke malen genomineerd voor, en winnaar van diverse prijzen.
Zo won hij in 2002 de SNS-Literatuurprijs met een cyclus van zeven gedichten, waarvan het juryrapport zegt: in zijn poëzie wordt gespeurd en gehunkerd naar een gelijkenis, naar een gemeenschappelijke kern, naar troost ook; een resignatie die de doem van het verleden kan opheffen. Zijn gedichten klinken robuust, hoe gevoelig zijn onderwerp ook is. Poëzie zonder opsmuk, scherp als een foto die de tijd heeft doorstaan.

Dat deze bundel niet eerder verscheen, heeft o.a. te maken met de prioriteit die Van Wieren gaf aan zijn vertaling van de Duineser Elegien van Rainer Maria Rilke. Dat boek is in 2006 bij IJzer verschenen onder de titel De elegieën van Duino, in een gebonden, tweetalige editie.
Daarover schreef Wil Rouleaux in de NRC: Een opvallend modern klinkende Rilke. De vertaling is moderner en gewoner dan de soms nogal plechtig klinkende versie uit 1978 van prof. Bronzwaer. Van Wieren is kernachtiger en lijkt soms iets meer risico te nemen. Ook dr. Hans Ester was lovend in het Friesch Dagblad: Het vertalen van dit werk van Rilke is een schier onmogelijke taak. Gegeven de moeilijkheidsgraad verdient Atze van Wieren grote waardering voor zijn durf en doorzettingsvermogen. Wie de vertaling van een dergelijk werk tot het einde toe volhoudt, heeft een pluim verdiend.

Het leven als productieproces, zo kan Grondstof worden gekarakteriseerd. Van basaal begin, via raffinage en bijproducten, tot wat uiteindelijk overblijft.

Een gedicht uit de bundel:

Wetenschap

Je kunt wel alles denken
dat je wie weet wat,
dat de wortel getrokken
uit je bestaan
een mooi rond getal geeft,
het product van je wezen
een hogere macht is

maar

waar kiemt de liefde,
waar wortelt je lust,
door welke trage lagen
sijpelt het sap
van de groeiende onmacht,
wie legt van je zijn
de bleke uiteinden bloot -

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Atze van Wieren

Atze van Wieren (1943) heeft zijn sporen verdiend met de bundels Grondstof, Bedevaart en Eeuwig leven, die bepaald niet onopgemerkt zijn gebleven. Zijn werk viel vaak in de prijzen, zo won hij o.a. de SNS-Literatuurprijs voor een cyclus van zeven gedichten. Zijn gedichten werden ettelijke malen genomineerd voor prijzen en hij ontving meerdere eervolle vermeldingen. In diverse verzamelbundels en bloemlezingen is werk van hem opgenomen. Het gedicht 'Dorpskerk Huizum' is opgenomen in de Leeuwarder Poëzieroute.

In 2006 verscheen zijn vertaling van de Duineser Elegien, de filosofische gedichtencyclus van Rainer Maria Rilke, beschouwd als een van de literaire hoofdwerken uit de 20e eeuw, onder de titel De Elegieën van Duino, een prestatie van formaat en lovend ontvangen. In 2018 verscheen hiervan een 2e druk.