Poesjkin als politieke dichter Bekijk groter

Poesjkin als politieke dichter

9789081673846

Verkrijgbaar

Een representatieve bloemlezing van Poesjkins politiek gedachtegoed, van in zijn studentenjaren tot zijn verbanning en zijn terugkeer naar Petersburg na de mislukte opstand van 1825. Met illustraties van Michail Zlatkovski.

Meer details

16,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Benerus
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

Aleksandr Poesjkin (1799-1837) is de populairste schrijver in Rusland. Iedereen heeft hem gelezen, kent gedichten van hem uit het hoofd, in het dagelijks leven en in het openbare discours is hij alom aanwezig. Overal in het land vind je zijn standbeelden en zijn straten en pleinen naar hem vernoemd. Die aantrekkingskracht en magie is uitzonderlijk.

Deze bundel brengt één aspect van Poesjkin werk naar voren: niet zijn liefdes- of natuurgedichten, niet de filosofische lyriek van zijn laatste jaren, maar zijn politieke poëzie. Een representatieve bloemlezing van zijn politiek gedachtegoed, van in zijn studentenjaren - met veel vrijheidslievende gedichten en venijnige epigrammen - tot zijn verbanning en zijn terugkeer naar Petersburg na de mislukte opstand van 1825. In een inleidend hoofdstuk wordt de evolutie van zijn politiek 'programma' geschetst. De gedichten worden uitvoerig toegelicht. Het boek wordt geïllustreerd door tien originele tekeningen van een van Ruslands grotoste politieke cartoonisten.

Vertaling: Hans Boland, voorwoord: Vladimir Ronin, commentaar: Emmanuel Waegemans, illustraties: Michail Zlatkovski.

Auteurs

Emmanuel Waegemans

Emmanuel Waegemans (1951) doceert Russische literatuur en cultuur aan de KU Leuven. Hij is de auteur van Geschiedenis van de Russische literatuur 1700-2000 en heeft grote belangstelling voor de 18de eeuw en de betrekkingen tussen Rusland en de Nederlanden.