Paraplu voor pleegouders in de juridische praktijk Bekijk groter

Paraplu voor pleegouders in de juridische praktijk

9789088506543

Verkrijgbaar

Een praktisch en oplossingsgericht boek voor alledaagse juridische vragen rond pleegzorg, ook voor de professional. Herziene editie

Meer details

23,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017, 5de herziene editie
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

En dan ben je pleegouder…

Of je er nu bewust voor kiest of er toevallig ‘in rolt’, als pleegouder heb je de verantwoordelijkheid voor een kind van andere ouders. Je wilt je pleegkind een warm thuis bieden - en de nodige bescherming. Tegelijkertijd loop je als pleegouder tegen ingewikkelde wetgeving aan. Daarom schreef Mariska Kramer speciaal voor pleegouders de ‘Paraplu voor pleegouders’. Een boek vol juridische en praktische tips over pleegzorg, geschreven in gewone mensentaal en vol voorbeelden uit de dagelijkse praktijk:

Marco en Elisabeth zorgen al ruim twee jaar voor Daisy (3). Zij is onder toezicht gesteld en uit huis geplaatst. Marco en Elisabeth zijn het niet eens met de omgangsregeling met de vader van Daisy, die de gecertificeerde instelling heeft vastgesteld. Ze vinden dat die te veel tegemoet komt aan de wensen van de vader en te weinig rekening houdt met de draagkracht van Daisy. Na de bezoeken is zij vaak dagen van slag. De pleegouders proberen de gezinsvoogdijwerker ervan te overtuigen dat het beter is om deze omgangsregeling aan te passen. De pleegzorgaanbieder is het eens met de pleegouders. Toch houdt de gecertificeerde instelling, ook na gesprekken met de pleegouders en de pleegzorgaanbieder, vast aan de wekelijkse omgangsregeling.

Een onmogelijke situatie? Wat zijn de rechten van de pleegouders en wat zijn de rechten van het pleegkind? Hoe kunnen de pleegouders de belangen van Daisy behartigen? Wat is de geschillenregeling en hoe werkt die hier? Deze en vele andere vragen komen aan bod in het boek.

Een praktisch en oplossingsgericht boek voor alledaagse juridische vragen rond pleegzorg – ook voor de professional.

Auteurs

Mariska Kramer

Mariska Kramer (1973) studeerde rechten aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, hoofdrichtingen privaatrecht, constitutioneel recht en bestuursrecht. Vanuit haar praktijkstage bij het bureau voor de kinderrechter aan de Amsterdamse rechtbank raakte zij geïnteresseerd in de kinderbescherming. Zij studeerde af op een praktijkonderzoek bij de voogdij- en gezinsvoogdijinstelling William Schrikker Stichting. Daarna volgde zij de opleiding tot advocaat.
In haar loopbaan als advocaat en als juridisch stafmedewerker bij het Leger des Heils, afdeling Jeugdbescherming & Reclassering specialiseerde zij zich steeds meer in de jeugdbescherming en de pleegzorg in het bijzonder. In haar advies- en procespraktijk staat zij regelmatig pleegouders bij en adviseert zij pleegzorgaanbieders, jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen.
Ook in haar nevenfuncties maakt zij zich sterk voor het belang van het (pleeg)kind. Zo is zij onder meer voorzitter (geweest) van verschillende klachtencommissies (Bureau Jeugdzorg Flevoland (2005-2013) en de William Schrikker Groep (2014-heden)) en was zij enige jaren lid van het bestuur van de stichting Maan die zich inzet voor de positie van kinderen zonder ouderlijke zorg.
Mariska Kramer geeft regelmatig lezingen en cursussen, met name over de rechtspositie van pleegouders, zowel aan pleegouders en professionals in de jeugdzorg als aan (aankomend) juristen.