Liefde voor letters en lezen Bekijk groter

Liefde voor letters en lezen

Handboek stimulering geletterdheid - 0 tot 7 jaar

9789088500008

Verkrijgbaar

Dit handboek, met bijbehorende website, wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van geletterdheid en daarmee de kans op laaggeletterdheid wezenlijk verkleinen.

Meer details

75,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 372p.

Meer informatie

In Liefde voor letters en lezen staat de doelgerichte stimulering van geletterdheid bij kinderen tussen 0 en 7 jaar centraal. Het beoogt als inspiratiebron een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van geletterdheid en daarmee de kans op laaggeletterdheid wezenlijk te verkleinen.

Momenteel telt Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden en 1 miljoen digibeten. Zij functioneren niet goed binnen onze huidige samenleving. Nog steeds loopt ten minste een op de tien kinderen en jongeren het risico als laaggeletterde de maatschappij te betreden. Stimuleer je geletterdheid echter vanaf de babytijd als 21e-eeuwse vaardigheid, dan geef je het kind alle mogelijke kansen op het pad naar maatschappelijk functionele geletterdheid. Dit handboek en de bijbehorende website bieden daar talloze doelgerichte activiteiten voor, ook binnen onderzoekend en ontwerpend leren.

Liefde voor letters en lezen is een absolute aanrader voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 7 jaar.

Auteurs

Hetty van den Berg

Hetty van den Berg (1955) is na haar opleiding tot kleuterleerkracht Nederlands gaan studeren. Ze specialiseerde zich als Taalkundige in ‘kindertaal’. Na vier jaar taalonderzoek voor de UVA, startte ze in 1991 haar eigen tekstbureau. Sindsdien heeft ze in opdracht van educatieve uitgeverijen allerlei educatief materiaal ontworpen en geconcretiseerd, waaronder een lees-, taal- en spellingmethode voor het Primair Onderwijs.
‘Het mooiste van mijn werk is kinderen stimuleren en inspireren; ze iets meegeven voor hun hele leven.’


Irma Land

Irma Land (1959) is leerkracht in het basisonderwijs en heeft zich gespecialiseerd in de taalontwikkeling van het jonge kind. Onder de naam Irma Land Edutainment ontwikkelt zij al ruim 25 jaar educatieve producten, waaronder lessuggesties voor landelijke (voor)leescampagnes en taalstimuleringsprogramma’s voor de basisschool, kinderopvang en bibliotheek.
Voor professionele opvoeders verzorgt zij workshops en inspiratie-sessies over leesbevordering. Daarnaast werkt ze als educatief auteur in opdracht voor diverse uitgeverijen. Zo schreef zij onder andere mee aan de methode Schatkist Editie 3 (Zwijsen).
‘Optimale ontwikkelingskansen creëren voor ieder kind door inspirerende lessen aan te bieden, dat is wat mij drijft.’


Iris Meijsing

Iris Meijsing (1982) behaalde haar propedeuse Filosofie, ging studeren in Italië en rondde daar haar studie Archeologie en Wetenschap van Cultureel Erfgoed af. Bij terugkomst in Nederland legde ze zich toe op het schrijven van informatieve teksten voor het woordenschatonderwijs, in het kader van een taal- en spellingmethode, in samenwerking met Maria Hetty van den Berg.
‘Het maken van inspirerend educatief materiaal vind ik steeds weer een uitdaging.’