Kriebels in je hersens Bekijk groter

Kriebels in je hersens

Activiteiten en gesprekken met jonge kinderen

Verkrijgbaar

Een bron van ideeën en inspiratie voor professionals en vrijwilligers die met kinderen van 3 tot 6 jaar werken. Het boek biedt activiteiten en beschrijft de manier van werken om op ontdekkingstocht te gaan en de fantasie van kinderen te prikkelen.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2005, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

Vanaf het moment dat kinderen beginnen te praten gaat er letterlijk een wereld voor ze open. Peuters en kleuters zijn voortdurend aan het ontdekken hoe de wereld om ze heen in elkaar steekt. Een pop lijkt net echt, maar hij is het niet. Een plant leeft, maar hij kan niet lopen. Vergeleken met een skippybal is een voetbal klein, maar vergeleken met een knikker is 'ie ineens groot.

Het boek Kriebels in je hersens biedt activiteiten over tien thema's voor een ontdekkingstocht met peuters en kleuters. Aan de hand van creatieve opdrachten stel je vragen zodat ze verder gaan denken. De gesprekjes met en tussen kinderen stimuleren de eigen ontdekkingsdrang van kinderen. Hiermee ondersteun je niet alleen de ontwikkeling van taal en denken, maar leren kinderen ook meer open te staan voor (de anderen in) hun omgeving.

· speel de wijzers van de klok na
· tover elkaar om in een...
· ga naar buiten en ruik aan alles om je heen
· teken een heel gek huis

Naast zo'n vijftig activiteiten bevat het boek een praktische beschrijving van de manier van werken. Voor professionals en vrijwilligers die met kinderen van drie tot zes jaar werken is Kriebels in je hersens een bron van ideeën en inspiratie om de fantasie van kinderen te prikkelen.

De activiteiten zijn bovendien allemaal uitgetest door leidsters in de kinderopvang en zodoende direct inzetbaar op de werkvloer.
Ten slotte biedt deze manier van werken een bijzondere kijk in de binnenwereld van jonge kinderen. Volwassenen kunnen zo op een nieuwe manier genieten van de onbevangen blik van peuters en kleuters.

Drs. Nanda van Bodegraven filosofeert sinds 1997 met kinderen. Ze combineert dit met verhalen uit jeugdliteratuur en creatieve werkvormen. Ze publiceerde ook Spelenderwijs filosoferen met kinderen (2000), Kinderen en ... filosoferen ontdekken (2001) en Schatgraven, maak een schatkaart van je eigen leven (2005).
Drs. Tamar Kopmels is adviseur bij K2 Brabants kenniscentrum jeugd op het gebied van zingeving, ethiek en filosoferen met kinderen. Daarnaast verzorgt zij workshops en trainingen en publiceert in diverse vakbladen als freelancer voor DenkExpres. Met Nanda van Bodegraven publiceerde zij Wortels en vleugels. Kinderen onderzoeken bestaansvragen. (2004)

Auteurs

Tamar Kopmels

Drs. Tamar Kopmels is docent, auteur, gecertificeerd coach Transactionele Analyse (TA)


Nanda van Bodegraven

Drs. Nanda van Bodegraven studeerde in 1994 af in de filosofie. Daarnaast volgde ze opleidingen en cursussen in gesprekstechnieken (o.a. socratisch gesprek, gestaltmethodiek, voice dialogue, symbooldrama). Sinds 1998 filosofeert zij met kinderen en publiceerde eerder onder andere 'Spelenderwijs filosoferen met kinderen' en 'kinderen en ... filosoferend ontdekken', naast de onderstaande publicaties bij SWP. Haar specialiteit daarbij is filosofische vraagstukken toegankelijk maken, onder andere door deze te combineren met creatieve- en visuele werkvormen. Naast haar werkzaamheden rondom filosoferen met kinderen is zij werkzaam in het bedrijfsleven als acteur, assessor en adviseur communicatieve vaardigheden.