Gepeuter Bekijk groter

Gepeuter

Een handboek over creatieve activiteiten met peuters

Verkrijgbaar

Concreet uitgewerkte creatieve activiteiten waarin kinderen van 1,5 tot 4 jaar ongeremd met verschillende materialen en technieken kunnen kennismaken. Vooraf info over enkele kunstenaars, een pedagogisch pleidooi en praktische tips voor de organisatie.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2010, 6de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Wat hebben Karel Appel, Picasso, Mirïó en peuters gemeen?

Orginele kunstenaars hebben de verdienste dat ze de vastgelegde normen overtreden die de spontane kunst afremmen. Daarin staan ze dicht bij het plezier dat peuters beleven aan het experimenteren met verschillende materialen.

Dit boek geeft een waaier aan van - heel concreet uitgewerkte - creatieve activiteiten voor peuters. Geen paashazen of Sinterklazen, maar vrije activiteiten waarin kinderen van anderhalf tot vier jaar ongeremd met verschillende materialen en technieken kunnen kennismaken. De inspiratie voor heel wat van deze activiteiten komt van moderne kunstenaars die ons de weg tonen naar orginaliteit en durf.

Het eerste deel van dit boek geeft een korte situering van enkele kunstenaars, een pedagogische gefundeerd pleidooi voor de creatieve activiteiten en een aantal zeer praktische tips voor de organisatie ervan. Het tweede deel bevat ruim veertig activiteiten-fiches. Die zijn niet alleen vaak kunstzinnig, maar vooral gewoon heel plezierig.

Deze uitgave is het 'kuntselhandboek' voor een ieder die professioneel met peuters werkt en ook zelf plezier beleeft aan dit werk én uiteraard geschikt voor de creatieve ouder.

Auteurs

Michel Vandenbroeck

Michel Vandenbroeck werkte twintig jaar bij het VBJK Expertisecentrum voor Opvoeding en Kinderopvang, in Gent, België. Hij leidde er diverse projecten in verband met kwaliteitsverbetering en toegankelijkheid van de kinderopvang en het omgaan met diversiteit. Hij was mede-oprichter van het Europese netwerk DECET (Diversity in Early Childhood Education and Training). In 2004 promoveerde hij aan de Vakgroep Sociale Agogiek (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) van de Universiteit Gent, met een proefschrift over de geschiedenis van de Vlaamse kinderopvang en de pedagogiekontwikkeling in deze sector.
Sinds 2005 werkt hij aan deze vakgroep en doceert er Kinderzorg, Gezinspedagogiek en Professionalisering van het sociaal werk.


Caroline Boudry

Caroline Boudry ondersteunt teams bij het ontwikkelen van een kwalitatieve kinderopvang. Door het verhaal van kinderen, ouders en medewerkers in beeld te brengen werkt ze aan pedagogiek die nauw aansluit bij de leefwereld van het kind én van de teams waarmee ze werkt.
Caroline maakte onder meer de films Wiegelied voor Hamza en Childcare Stories. Ze is co-auteur van Gepeuter en Spiegeltje, spiegeltje, twee basiswerken over kunstzinnig werken met kinderen en respectvol omgaan met diversiteit. Samen met Herwig De Weerdt schreef ze recent Ontvlambare vingers, een boek en dvd die het kijken naar kinderen centraal stellen. Verder verzorgt Caroline Boudry de vaste rubriek Okiddo in KIDDO. Haar artikels stimuleren professionelen om in te spelen op avonturen in de dagelijkse praktijk met jonge kinderen.