De vorming van Kyros de Grote Bekijk groter

De vorming van Kyros de Grote

9789463402996

Verkrijgbaar

Deze grotendeels fictieve, geromantiseerde biografie van de stichter van het Perzische Rijk biedt het kader waarin Xenofon zijn ideeën over opvoeding, krijgskunde, staatsmanschap en de ideale staat uiteenzet.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 336p.

Meer informatie

In deze grotendeels fictieve, geromantiseerde biografie toont de Griekse schrijver Xenofon (ca. 427- 355 v.Chr.) hoe Kyros de Grote, de stichter van het Perzische Rijk, uitgroeide tot de ideale vorst. Hierin zet Xenofon zijn ideeën uiteen over opvoeding, krijgskunde, staatsmanschap en de ideale staat, vergelijkbaar met de Staat van Plato. Hoofddeugden als wijsheid, moed, beheersing en rechtvaardigheid staan daarbij centraal.

Xenofon heeft met De vorming van Kyros de Grote een bijzonder invloedrijk werk geschreven. Het kan gezien worden als de eerste historische roman uit de wereldliteratuur, een van de eerste werken in de geschiedenis van de politieke filosofie en het eerste werk in een lange traditie van vorstenspiegels. Eeuwenlang is het boek van hand tot hand gegaan: in de Oudheid was het een van de meest gelezen boeken en altijd werd het beschouwd als een werk dat iedere vorst bestudeerd moest hebben.

Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door John Nagelkerken Met een voorwoord van Andreas Kinneging
John Nagelkerken is classicus en hij was leraar Latijn en Grieks in het middelbaar onderwijs. Bij Damon verschenen eerder zijn vertalingen van Celsus’ De geneeskunst en Seneca’s Natuurverschijnselen.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Xenophon