Stofjes in het zonlicht Bekijk groter

Stofjes in het zonlicht

9789055737819

Verkrijgbaar

Een originele, diepzinnige en sympathieke denker die zich in zijn lange leven met vrijwel alle aspecten van het bestaan heeft beziggehouden.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze hardcover met stofomslag
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

De wondere wereld van de atomen heeft de mensen al meer dan tweeduizend jaar gefascineerd. Reeds in de vijfde eeuw voor onze jaartelling formuleerde de Griekse filosoof Demokritos van Abdera de stelling dat ons hele universum in feite bestond uit atomen en het lege. Deze atomen zijn ondeelbaar, oneindig in aantal en onzichtbaar voor het oog. Ze kunnen zich echter voor ons geestesoog vertonen, zoals ook stofjes die in een donker vertrek onzichtbaar zijn, zichtbaar worden als er door een kier in het gordijn een zonnestraal in het vertrek valt. In de lege ruimte bewegen ze zich kriskras en botsen soms bij toeval op elkaar en hechten zich dan aan elkaar vast. Daardoor ontstaan de dingen in de wereld. Als ze zich weer van elkaar losmaken treedt de dood in.

Demokritos staat bekend als de lachende filosoof. Hij zocht het hoogste levensdoel in blijmoedigheid, een zielstoestand die bereikt wordt als de atomen van de ziel in een harmonisch evenwicht verkeren.
Zijn politieke overtuiging was dat de staat er is voor de mensen en dat niet de mensen er zijn voor de staat.

In de fragmenten die in dit boek in vertaling worden aangeboden, komt Demokritos als een originele, diepzinnige en sympathieke denker naar voren die zich in zijn lange leven met vrijwel alle aspecten van het bestaan heeft beziggehouden.

Auteurs

Democritos

Democritus van Abdera (ca. 460 v. Chr.-380/370 v. Chr.) (Oud-Grieks: Δημόκριτος / Dêmókritos) was een Grieks geleerde, filosoof, astronoom en reiziger. Hij wordt tot de presocratici gerekend. Democritus stamde uit Thracië en was een leerling van Leucippus en nam diens Grote Diacosmus over in zijn eigen verhandeling over Natuurkunde.