Leven en leer van beroemde filosofen Bekijk groter

Leven en leer van beroemde filosofen

9789055738939

Verkrijgbaar

82 buitengewoon lezenswaardige biografieën van antieke filosofen, vol humor. Met een overzicht van hun leer.

Meer details

39,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 512p.

Meer informatie

Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Rein Ferwerda

Diogenes Laërtius als persoon is een grote onbekende. Maar zijn werk is befaamd. Hij heeft 82 biografieën van antieke filosofen geschreven die buitengewoon lezenswaardig zijn. Vol humor vertelt hij alles wat hij over zijn onderwerp heeft kunnen vinden. Zo weet hij dat Aristoteles spillebenen had, Plato nooit lachte en Diogenes de cynicus in een ton leefde. Hij geeft van de meeste filosofen ook een summier overzicht van hun leer, maar zijn behandeling van de stoïcijnen en sceptici is behoorlijk grondig en van Epicurus heeft hij zelfs drie brieven opgenomen waarin Epicurus zelf zijn leer uiteenzet. Voor onze kennis van de antieke filosofie is dit werk daarom van groot belang, vooral omdat de bronnen waaruit Diogenes zijn gegevens haalde praktisch allemaal verloren zijn gegaan.
Hij begint zijn boek met de spreuken van de Zeven Wijzen (onder wie Thales en Solon). De voorsocratici komen aan bod, Plato en Aristoteles en hun scholen, de Stoa, Epicurus en de sceptici. Hij noemt als vertegenwoordiger van deze school zelfs nog Sextus Empiricus die vermoedelijk aan het eind van de tweede eeuw van onze jaartelling leefde. Diogenes zal zijn boek dus aan het begin van de derde eeuw hebben geschreven. De neoplatonici noemt hij niet meer. Voor liefhebbers van mooie verhalen en voor filosofen is dit een zeer waardevol boek.

Auteurs

Diogenes Laërtius

Diogenes Laërtius was een Griekstalig biograaf, vermoedelijk uit het begin van de 3e eeuw na Chr.. Hij is de schrijver van een uitgebreide biografie van Griekse filosofen. De naam 'Laërtius' zou eventueel ontleend kunnen zijn aan zijn vermoedelijke geboortedorp Laërte in Cilicië, maar kan ook afgeleid zijn van de Romeinse familie 'de Laërtii'.