Het diner Bekijk groter

Het diner

9789463402613

Verkrijgbaar

Gesprekken over liefde en seksueel verlangen, over morele excellentie en over de zin van het leven. Een scherp geobserveerd, virtuoos geschreven en onvergetelijk tijdsbeeld van het zogenaamd ‘klassieke’ Athene. 

Meer details

16,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Het kleine broertje van Plato’s Symposium, en de verre voorloper van Tomas Vinterbergs Festen, Virginia Woolfs Mrs Dalloway en Herman Kochs gelijknamige succesroman – zo zou je de novelle Het diner van de Griekse schrijver Xenophon (4e eeuw v.Chr.) kunnen omschrijven. De schatrijke Kallías geeft een feest voor zijn jeugdige vriendje Autólykos en nodigt daarvoor een bont gezelschap uit. Voor professioneel entertainment is gezorgd: er is muziek, er wordt gedanst, en het feestje eindigt met een erotische voorstelling. De gesprekken gaan over liefde en seksueel verlangen, over morele excellentie en over de zin van het leven. Onder invloed van een stevige alcoholinname laten alle betrokkenen, inclusief de charismatische en excentrieke Sokrátes, zich onherroepelijk van hun slechtste kant zien.

Het diner geeft een scherp geobserveerd, virtuoos geschreven en onvergetelijk tijdsbeeld van het zogenaamd ‘klassieke’ Athene. Xenophons Symposium heeft eeuwenlang in de schaduw gestaan van Plato’s wijsgerige meesterwerk, maar krijgt hier eindelijk de vertaling die hij verdient. Als nagerecht wordt de Verdedigingsrede van Sokrátes geserveerd.

Vertaald, ingeleid en van nawoord voorzien door Christiaan Caspers. Christiaan Caspers doceert Klassieke Talen aan het Murmelliusgymnasium te Alkmaar. Hij publiceerde vertalingen van Théophile Gautier’s Arria Marcella en van Lucianus’ Lucius, of: de Ezel, alsmede diverse artikelen over de Grieks- Romeinse literatuur en zijn receptie.

Auteurs