Vitaal door kunst Bekijk groter

Vitaal door kunst

Sociaal-kunstzinnige dagbehandeling in zorg en welzijn

Verkrijgbaar

Een sociaal-kunstzinnige dagbehandeling voor volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking, met dementie en mensen met psychosociale problemen, volgens de methodiek 'kracht in contact met kunst' (KICK).

Meer details

34,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2021, 1ste druk
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Vitaal door kunst biedt sociaal-kunstzinnige dagbehandeling voor volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking, met dementie en mensen met psychosociale problemen. De beschreven methodiek bevordert de kwaliteit van leven door mensen in hun eigen kracht te zetten. Het werkt als levenselixer, geeft plezier in het moment, versterkt de vitaliteit, verbetert de stemming en verhoogt de sfeer in een groep.

De methodiek ‘kracht in contact met kunst’ (KICK) biedt een kunstzinnig-sociaal jaarprogramma. Het bestaat uit verhalen, biografische gesprekken, kunstzinnige opdrachten en volgt de vier seizoenen. Het sluit aan op de leefwereld en de ontwikkelingsvraag van de deelnemers. Door met KICK te werken wordt de focus op zorg verbreed naar aandacht voor welzijn.

De werkwijze is breed inzetbaar en beweegt zich op het grensvlak van begeleiding en behandeling. Het kan zowel individueel als voor groepen worden ingezet, gericht op veranderingsprocessen in verschillende levensfasen.

Vitaal door kunst is geschreven voor vaktherapeuten beeldend, coaches en activiteitenbegeleiders

Thea Giesen, orthopedagoog, psycholoog en Marijke de Mare, vaktherapeut willen met dit boek inspiratie bieden om positieve gezondheid te bevorderen: mentaal en psychosociaal welbevinden.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Thea Giesen

Thea Giesen-Huijg (1946) is haar beroepsleven begonnen als docent handenarbeid op een middelbare school.
Na haar studie orthopedagogiek heeft zij gewerkt in het speciaal onderwijs, een dagactiviteitencentrum voor volwassenen met een lichamelijke- en meervoudige beperking en in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Na het behalen van de registratie klinisch psycholoog werd zij hoofdbehandelaar op een polikliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Op de Hogeschool Leiden was zij docent ontwikkelingspsychologie en supervisor aan de opleiding voor Vaktherapie. Tot enige jaren geleden was zij gedragsconsulent voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
Samen met Marijke de Mare, vaktherapeut beeldend, heeft zij een sociaal-kunstzinnige vaardigheidstraining ‘Kunst In Contact met Kinderen’ (Kick) ontwikkeld voor jongeren van 10- 16 jaar om met beeldende middelen de sociale redzaamheid, de sociale weerbaarheid en de sociale competenties te bevorderen. De Kick-methodiek is verder ontwikkeld als ‘Kracht In Contact met Kunst’ voor nieuwe doelgroepen: volwassenen met een verstandelijke- en meervoudige beperking en voor mensen met een dementieel syndroom. Sinds haar pensioen verzorgt zij de nascholing Kick.


Van dezelfde auteur:

Marijke de Mare

Marijke de Mare (1956) heeft acht jaar als leerkracht gewerkt en daarna als remedial teacher en vaktherapeut in het basisonderwijs. Zij heeft haar opleiding voor vaktherapie gevolgd in Duitsland. Als coach creatieve en persoonlijke ontwikkeling was zij zeven jaar verbonden aan een organisatie voor loopbaanbegeleiding. Als vaktherapeut beeldend werkte zij tien jaar in een polikliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarnaast had zij een zelfstandige praktijk.
Sinds 2004 werkt zij als docent aan de Hogeschool Leiden, afdeling Vaktherapie.
Samen met Thea Giesen ontwikkelde zij sinds 2008 de Kick-methodiek, dat resulteerde in een Handboek voor sociale vaardigheidstraining met beeldende middelen (Juf, ik ben een kunstenaar’, 2015). De Kick-methodiek is verder ontwikkeld voor andere doelgroepen. Tot op heden geeft ze o.a. Kick-trainingen aan ouderen en jonge mensen met dementie en verzorgt ze de nascholing van Kick.