Spreken is zilver, vragen is goud Bekijk groter

Spreken is zilver, vragen is goud

In dialoog met ouderen

9789460362088

Verkrijgbaar

Dit boek laat zien hoe je ouderen inspireert tot het delen van herinneringen, uitwisselen van ervaringen of samen zoeken naar inzicht en wijsheid. En hoe je daar samen van kunt genieten.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 120p.
Extra met leeslint

Meer informatie

Al lijken ouderen soms grijs en versleten, ze blijken maar al te vaak verrassend fris en sprankelend. Met een schat aan verhalen, ervaringen, gedachten en emoties. Dit boek is een uitnodiging om dat te ontdekken.
Hoe ga je in gesprek met ouderen? Hoe maak je van een gesprek een boeiende dialoog? Hoe stel je vragen, hoe houd je een gesprek op gang, hoe kun je verdiepen? Het boek laat zien hoe je ouderen inspireert tot het delen van herinneringen, uitwisselen van ervaringen of samen zoeken naar inzicht en wijsheid. En hoe je daar samen van kunt genieten.
De leeftijdsgroep ‘ouderen’ is heel breed en divers. Het boek speelt daarop in met dialoogvormen voor jongere of oudere ouderen. Met tientallen tips en aanwijzingen voor boeiende gesprekken die je één op één of in een groep kunt voeren. Rijk geïllustreerd met voorbeelden en voorzien van een uitgebreide lijst gespreksonderwerpen om uit te putten. 

Spreken is zilver, vragen is goud is een aanrader voor iedereen die met ouderen heeft te maken. Wie beroepsmatig met ouderen werkt of daarvoor in opleiding is, maar zeker ook kinderen en kleinkinderen, mantelzorgers, vrienden, buren, kennissen en vrijwilligers. Jong én oud.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Marja Havermans

Marja Havermans is filosoof en tekstschrijver/redacteur. Ze begeleidt socratische gesprekken en intervisies, geeft cursussen filosofie en workshops ‘In dialoog met ouderen’. Haar man Paul Rouwmaat overleed in 2016 aan alvleesklierkanker. Van haar hand verscheen bij Uitgeverij Damon Spreken is zilver, vragen is goud, In dialoog met ouderen.


Aagje van der Vossen

Aagje van der Vossen – de Quay (1961) is sinds 1982 A-verpleegkundige. Ze deed aansluitend de OK-opleiding aan de Prinsengracht in Amsterdam. Na enkele leidinggevende functies in de gezondheidszorg heeft zij zich gespecialiseerd in stervensbegeleiding. Ze werkt veel met groepen als begeleider van intervisies in een hospice en casuïstiekbesprekingen in zorginstellingen. Daarnaast geeft zij een zesdaagse cursus stervensbegeleiding en begeleidt zij stervenden en hun naasten vanuit haar praktijk Cummunis. Zij voert sinds 2006 wekelijks reminiscentiegesprekken met ouderen op verschillende locaties in Vught, doet vrijwilligerswerk en biedt  24-uurs zorg in de terminale fase. Haar website: www.cummunis.nl.