Mijn partner wordt dement Bekijk groter

Mijn partner wordt dement

Een praktische gids voor de verzorgende familie

9789088503160

Verkrijgbaar

Een praktische gids die familie helpt om de dementerende mens thuis te verzorgen en helder ingaat op de vraag op welk moment de patiënt beter naar een verzorgingshuis gaat en aan welke eisen dat moet voldoen.

Meer details

10,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2012, 1ste druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's120p.

Meer informatie

Nederland telt 250.000 mensen met dementie, waarvan er 190.000 thuis wonen. Er zijn 1,5 miljoen mensen die dagelijks zorgen voor hun dementerende partner, ouder of familielid. Zij worden regelmatig geconfronteerd met de vraag: wat kan ik doen?

Omdat we allemaal ouder worden, neemt het aantal dementiepatiënten toe. Voor de patiënt is dement worden een angstig gevoel. Hij verliest de grip op zijn eigen gedachten en omgeving. Als familie of vriend voelt u zich vaak machteloos. Alles lijkt te veranderen, zonder dat u er vat op heeft. En met een steeds meer terugtredende overheid ligt de zorg almaar meer bij de familie.

Mijn partner wordt dement is een praktische gids die familie helpt om de dementerende mens thuis te verzorgen. Het biedt informatie over het dementieproces en wat er nog gaat gebeuren, praktische tips om uw leven samen met uw partner makkelijker te maken en oefeningen om u te helpen om te gaan met uw partner.

Helder wordt ook op welk moment de patiënt beter naar een verzorgings- of verpleeghuis kan gaan. Een lastig moment voor de familie, omdat er altijd, zelfs tegen beter weten in, hoop blijft op verbetering. Sabya van Elswijk legt uit aan welke eisen een verzorgings- en verpleeghuis dient te voldoen, zodat u in staat bent een passend verblijf te zoeken.

Auteurs

Sabya van Elswijk

Sabya van Elswijk is een specialist op het gebied van dementie en ouderenzorg. Ze heeft gewerkt als strateeg voor verschillende zorginstellingen wereldwijd, waar ze concepten ontwikkelde voor de zorg van dementerenden. Zij is afgestudeerd medisch antropoloog op een thesis over de zorg voor dementerenden in Nederland.
Op dit moment doet zij onderzoek naar de opvang van dementerenden en ouderen in Brazilie. Ze zet daarnaast haar eigen opvangcentrum op, waar ze praktisch haar ervaring in praktijk kan brengen. Ze wordt door verschillende instituten gevraagd om lezingen te houden en verbeterprogramma's op te zetten.
Ze is van mening dat mensen zo lang mogelijk menswaardig behandeld dienen te worden. De dagelijkse praktijk van het vastbinden van mensen en weinig personeel per dementerende, zoals ze in verschillende landen tegenkomt, ziet ze als verwerpelijk. Het beste, zo stelt ze, is dat de dementerende zolang er bewust leven is, een omgeving heeft die lijkt op de omgeving waar deze mens vandaan komt.