In de middag van het leven Bekijk groter

In de middag van het leven

Over het belang van het levensverhaal voor de derde leeftijd

9789088504839

Verkrijgbaar

Welk belang heeft het levensverhaal voor de derde leeftijd en hoe kan men die vaardigheden verwerven?

Meer details

16,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2013, 1ste druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's128p.

Meer informatie

Het is een overbekend gezegde. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Bij de term oud zijn hebben we vaak allerlei associaties als stilstand, afgeschreven zijn of het ontbreken van dynamiek. Voelen ouderen zich nog wel gerespecteerd? In het maatschappelijk verkeer wordt er immers op gehamerd dat ouderen steeds minder een intrinsiek en waardevol onderdeel zijn van het alledaagse leven en dat afbouwen en terugtreden daarom het beste is.

Bij oud worden daarentegen denken we aan zolang mogelijk gezond deelnemen aan de samenleving en betrokken blijven bij wat ons dierbaar is. Deze existentiële dimensie is van grote betekenis, want ze geeft het leven blijvend inhoud en diepgang zodat ook het verlangen naar innerlijke groei voortgang kan vinden. We kunnen dat verlangen en die behoefte onder meer vorm geven door onze vroegere wederwaardigheden te verzilveren en als een moderne alchemist goud te maken van onze levenservaringen.
Zoals met alle vaardigheden die we ons in het leven eigen maken, vraagt ook het omsmeden van onze levenservaringen tot goud om inzicht en oefening. Daar wil dit boekje behulpzaam bij zijn.

Auteurs

Gabriël Prinsenberg

Gabriël Prinsenberg zet zich intensief in om het biografisch leren en werken als een methode voor onderwijs, vormingswerk en hulpverlening te introduceren. Hij deed dat lange tijd in het hoger beroepsonderwijs en heeft in Nederland, België en Duitsland seminars en meerjarige opleidingen in biografisch werken gegeven. Thans is hij docent bij HOVO Utrecht/Amersfoort en opleider bij Instituut Labyrint.