Ouderschap is jongleren Bekijk groter

Ouderschap is jongleren

Groeiboek voor ouders

9789088509124

Verkrijgbaar

Vanuit de ervaringen van ouders en vanuit wetenschappelijke inzichten krijgen ouders in deze publicatie handvatten om de uitdagingen van de pittige eerste jaren beter aan te kunnen.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Dit groeiboekje bereidt ouders voor op het ouderschap. Ouderschap is jongleren, zeker in de eerste jaren waarin de oudervaardigheden nog moeten groeien. De informatie, inzichten en tips in dit lees- en werkboek is gebaseerd op vier jaar onderzoek van het lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden.

Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat de ouder goed in zijn en haar vel zit. Ouders zijn meer dan vader en moeder. Ze onderhouden een relatie, een huishouden, financiën, combineren zorg en werk. Kortom ze houden veel ballen in de lucht.

Vanuit de ervaringen van ouders en vanuit wetenschappelijke inzichten krijgen ouders in deze publicatie handvatten om de uitdagingen van de pittige eerste jaren beter aan te kunnen. Ieder hoofdstuk biedt informatie over een aspect van het ouderschap: welke ontwikkeling maken ouders door, welke levensvaardigheden hebben ze nodig, hoe regel je de werk-privébalans, wat doet ouderschap met je partnerrelatie, gevolgd door concrete adviezen en ideeën en een afsluitend werkblad dat houvast kan bieden.

Pedagogisch professionals, Centra voor jeugd en gezin, gemeenten, verloskundigen, consultatiebureaus kunnen met dit groeiwerkboek ouders op weg helpen naar voorbereid ouderschap.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Carolien Gravesteijn

Carolien Gravesteijn studeerde sociale- en organisatiepsychologie en klinische psychologie aan de Universiteit Leiden. Na haar afstuderen werkte ze als senior onderzoeker aan De Haagse Hogeschool bij het lectoraat Jeugd en Opvoeding. In 2005 startte ze in deeltijd haar promotie- onderzoek met als onderwerp 'Programma's voor Levensvaardigheden op school; achtergronden, ontwikkeling en evaluatie van onderwijs in sociale en emotionele vaardigheden'. Na haar promotie werd Carolien lector Jonge Kind aan de iPabo. Sinds september 2012 is zij lector Ouderschap en Ouderbegeleiding aan Hogeschool Leiden. Het lectoraat richt zich op de vraag wat beschermende factoren voor ouders zijn en waar ouders in hun ouderschap behoefte aan hebben. Hiervoor volgen zij vaders, moeders en hun kinderen vanaf de zwangerschap (Leuker voor Later). De kinderen zijn inmiddels 4 jaar. Uit dit onderzoek zijn verschillende projecten voortgekomen: OuderTeam (ouders voorbereiden op ouderschap en partnerschap als zij zwanger zijn) en Levensvaardigheden (versterken van niet-cognitieve vaardigheden van kinderen, zoals uiten van emoties en zelfsturend vermogen thuis, in de wijk en op school en het versterken van levensvaardigheden van ouders). 


Susan Ketner

Susan Ketner is begin 2019 gestart als lector Integrale Aanpak Kindermishandeling. Dit lectoraat valt onder het lectoraat Jeugd, Educatie en Samenleving van de Hanzehogeschool in Groningen. Susan promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar identiteitsvorming van Marokkaanse jongeren en was vervolgens werkzaam als beleidsonderzoeker op het gebied van onder andere diversiteit, jeugd en opvoedondersteuning. Als senior onderzoeker bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden verdiepte zij zich in risico- en beschermende factoren voor het welzijn van ouders. Deze focus op het ondersteunen van (kwetsbare) ouders zet ze graag voort in haar huidige functie als lector. Wanneer er sprake is van kindermishandeling in een gezin, gaat het vaak om ouders die om verschillende redenen onder druk staan, bijvoorbeeld door armoede, psychische problemen en/of eigen nare ervaringen in het verleden. Een integrale aanpak om kindermishandeling te voorkomen en te stoppen vraagt volgens Susan dan ook om een samenwerking tussen gezinnen en professionals vanuit verschillende disciplines.