Flexibel werken met gezinnen Bekijk groter

Flexibel werken met gezinnen

Methodiek PPG/IAG

9789088508301

Verkrijgbaar

Intensieve gezinsbegeleiding volgens de methodiek Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding (PPG) en Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG), met grote aandacht voor oudergericht werken.

Meer details

38,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Flexibel werken met gezinnen is geschreven voor iedereen die intensief werkt met ouders en gezinnen en is bedoeld als steun in de rug bij het werken met gezinnen aan complexe opvoed- en gezinsproblematiek.

Uitgangspunt van deze nieuwe methodiek is de Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding (PPG) en Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG). Het onderscheidt zich van de andere vormen van intensieve gezinsbegeleiding door de grote aandacht voor oudergericht werken. Door de ouder in de methodiek centraal te stellen wordt de samenwerking gelijkwaardig en spreekt het vanzelf om de ouder in zijn competenties te erkennen.

Aan de hand van een geheel nieuw rond model van methodische acties die je flexibel kunt inzetten, bepaal je als begeleider samen met ouders telkens de volgende stap in het proces. Iedere stap van de methodiek is uitgewerkt in activiteiten die samen met ouders uit te voeren zijn. Het schema van de methodiek is gevisualiseerd en ingevuld met ‘doe’ termen die duidelijk zijn voor ouders.

Bij de methodische acties kun je kiezen uit een aantal instrumenten die je kunt inzetten. De instrumenten zijn zo beschreven dat duidelijk is hoe je kunt handelen. De visie achter de methodische acties en instrumenten is: oudergericht, samenwerkingsgericht, competentiegericht, systeemgericht, vraaggericht, praktisch en methodisch. 

Door het hele boek heen is er veel aandacht voor visualiseren om ervoor te zorgen dat je met ouders zichtbaar kunt maken en kunt borgen wat zij doen, zien en oogsten.

Al met al een praktisch boek met veel voorbeelden uit de praktijk dat de professional en de beginnende begeleider kan ondersteunen in zijn/haar dagelijks werk met ouders, jeugdigen en hun netwerk.

Auteurs

Sonja Ehlers

Sonja Ehlers is orthopedagoog en NLP practitioner. Zij is docent Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding/ Intensief ambulante gezinsbehandeling (PPG/IAG) aan de Hogeschool Utrecht en trainer in het werkveld bij tal van instellingen die zich bezighouden met het ondersteunen van ouders bij de opvoeding. Dit kunnen instellingen zijn in de jeugdhulpverlening en jeugdpsychiatrie. Maar ook instellingen voor mensen met taal- of spraakproblematiek, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, jeugdteams, consultatiebureaus en vele meer. Sonja Ehlers is ook docente bij de opleiding Social Work van de HU en geeft hier mede inhoud aan de innovatie van Social Work profiel jeugd.


Alfred Volkers

Alfred Volkers is trainer/coach/supervisor en werkt als zelfstandig ondernemer in de jeugdzorg. Als franchisenemer is hij aangesloten bij VraagKracht en geeft trainingen o.a. op het gebied van Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding/Intensief Ambulante Gezinsbehandeling (PPG/IAG), Signalen van Welzijn en Veiligheid en Oplossingsgerichte technieken. Als freelance docent en supervisor is Alfred verbonden aan de Hogeschool Utrecht.Daarnaast coacht Alfred professionals en teams in de (jeugd)hulpverlening en begeleidt hij zelf gezinnen, o.a. vanuit Geweldloos Verzet/Nieuwe Autoriteit, Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding en Intensief Ambulante Gezinsbehandeling.Alfred heeft een systemische achtergrond en is master in de NLP en Solution Focussed technieken.