Tis knap lastig! Bekijk groter

Tis knap lastig!

Omgaan met lastig gedrag in de buitenschoolse opvang

9789066659353

Verkrijgbaar

Praktische informatie en advies voor een pedagogische aanpak van kinderen met probleemgedrag in de buitenschoolse opvang en het contact met hun ouders.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2008, 1ste druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's176p.

Meer informatie

Wat kan de buitenschools opvang betekenen voor kinderen met probleemgedrag? De vier opvoedingsdoelen uit de Wet kinderopvang zijn bij het zoeken naar een passend aanbod, het vertrekpunt in Tis knap lastig! In zeven hoofdstukken staat praktische informatie en advies voor een pedagogische aanpak over het omgaan met kinderen en over het contact met ouders. In de bijlagen is achtergrondinformatie en werkmateriaal opgenomen.
Tis knap lastig! is geschreven voor groepsleiding en locatiehoofden van centra voor buitenschoolse opvang. Het wil helpen om de juiste aanpak te ontdekken voor een passend aanbod voor kinderen met lastig gedrag.

De uitgave Tis knap lastig! Omgaan met lastig gedrag in de buitenschoolse opvang is één van de resultaten uit het project Knap lastig!, uitgevoerd door het NJi in opdracht van de Landelijke Oudervereniging Balans. In dit project gaat het om de vraag die ouders van kinderen met probleemgedrag aan de opvang stellen: Kunnen jullie goede opvang bieden die aansluit op de behoefte van onze kinderen?

Josette Hoex is verbonden aan de afdeling Educatie & Opvang van het Nederlands Jeugdinstituut (Nji) in Utrecht. Zij is auteur van uitgaven op het gebied van pedagogisch beleid, kwaliteitszorg, gastouderopvang en tieneropvang.
Floortje Kunseler studeert Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Gedurende het project 'Knap lastig' was zij werkzaam als stagiaire bij het NJi.

Auteurs

Josette Hoex

Josette Hoex is werkzaam als seniormedewerker op de afdeling Educatie & Opvang van het Nederlands Jeugdinstituut / NJi (voorheen NIZW) in Utrecht. Na haar opleiding sociaal-cultureel werk en MO-A/B Pedagogiek en banen in het vrouwenvormingswerk, peuterspeelzaalwerk en de gastouderopvang, is zij in 1989 gestart bij het NIZW. De focus lag aanvankelijk op kwantiteit in de kinderopvang. Begin jaren negentig ontstond zorg over en aandacht voor de pedagogische kwaliteit. Het NIZW heeft voortdurend projecten gehad waarin kwaliteitsontwikkeling in de kinderopvang en het speelzaalwerk centraal stond. De werkzaamheden van Josette Hoex zijn altijd gerelateerd geweest aan die ontwikkeling. Naast algemene projecten over kwaliteitszorg heeft dit geresulteerd in sectorspecifieke producten voor gastouderopvang, peuterspeelzalen, tienercentra en buitenschoolse opvang. Het ontwikkelen van zinvol en haalbaar pedagogisch beleid in het belang van kinderen is de 'rode draad' in haar werk.
Kennis en ervaring uit deze projecten is in de voorbije jaren niet alleen ingezet voor het werkveld, maar ook ingebracht voor de landelijke kwaliteitsontwikkeling. Josette Hoex had c.q. heeft zitting in diverse werkgroepen en adviescommissies van de Ministeries VWS resp. Sociale Zaken, de Stichting Harmonisatie Kwaliteitsontwikkeling Zorgsector / HKZ (certificeringstraject) en GGD-NL & VNG (toetsingskader inspectie).


Floortje Kunseler