Opvoedproblemen nader verklaard Bekijk groter

Opvoedproblemen nader verklaard

Handboek methodische ouderbegeleiding (deel 3)

9789088503979

Verkrijgbaar

Fabels en feiten over kinderen, ouders en opvoeding. De uitdaging van een blaamvrij verklaringsmodel. Het nut van beschermprocessen. 2de geheel herziene druk.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2013, 2de compleet herziene druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 200p.

Meer informatie

Hoe komen ouders in de problemen? Het antwoord zit verborgen achter een gordijn van fabels over kinderen, ouders en opvoeding. In dit boek wordt het gordijn opzij geschoven en krijgt de lezer de feiten voorgelegd. Hieruit blijkt dat een kind grootbrengen niet alleen interessanter is dan wat men er doorgaans overleest, maar vooral minder voorspelbaar en minder controleerbaar.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat de ene ouder níet in de problemen komt en de andere wel, terwijl ze allebei even goed of slecht zijn toegerust voor het ouderschap en even moeilijke kinderen hebben? Alice van der Pas beargumenteert dat niet ouders of het kind bepalen of het lukt om een kind goed groot te brengen, maar dat zogenaamde 'bufferprocessen' een minstens zo belangrijke rol spelen.
Wanneer hulpverleners hun aandacht anders richten - minder op ouder en kind, en meer op de processen die én kinderen én ouders moeten beschermen - zullen zij minder moeite hebben met 'moeilijke ouders', en ouders minder moeite met hulpverlening.

Na het succesrijke Naar een psychologie van ouderschap voert dr. Alice van der Pas in dit boek de lezer mee naar een absoluut nieuwe manier van denken over 'problemen' van ouderschap. Heikele onderwerpen gaat zij daarbij niet uit de weg. Zij schrijft voor de beroepskracht die met ouders of kinderen werkt, maar het algemene karakter van dit boek en de toegankelijke stijl maken het ook voor ouders uitdagende leesstof. Het gaat tenslotte over hen!

Els Jonker, jeugdarts, in JA! het blad van de jeugdartsen over de vorige druk die verscheen onder de titel Eert uw Vaders en uw Moeders (2005):
"Zeer herkenbaar voor iedere JGZ-er beschrijft Van der Pas hoe de realiteit van kinderen anders is dan de mantra 'met de meerderheid van de jeugd gaat het goed', maar ook zet ze je stevig aan het nadenken over wat ouderschap eigenlijk is, over aannames en vooroordelen die ook in jeugdgezondheidszorg heersen en deze nodeloos belemmeren. Loepzuivere beschrijvingen van de werkvloer van het opvoeden brengen de theorie heel dichtbij: ik zie in vele voorbeelden mijn eigen gemodder als ouder langskomen en herken vooral onnoemelijk veel ouders en hun werkvloer uit mijn dagelijks werk. Eert uw Vaders en uw Moeders boeit en prikkelt. Een boek dat op ieder JGZ-nachtkastje hoort te liggen!"

Auteurs

Alice van der Pas

Dr. Alice van der Pas werkte dertig jaar als ouderbegeleider en gezinstherapeut in de AGGZ voor jeugdigen, waarvan 3 jaar in de Verenigde Staten. Sinds begin 1992 is zij fulltime auteur en redacteur. Zij heeft een kleine supervisiepraktijk.
Tussen 1970 en 1995 publiceerde zij in diverse tijdschriften over gezinstherapeutische onderwerpen, en was zij redacteur van het Tijdschrift voor Maatschappelijk Werk, van het Handboek Gezinstherapie en het tijdschrift Systeemtherapie. Sinds 1998 is zij redacteur van het door haar opgerichte Tijdschrift voor Ouderschap & Ouderbegeleiding. In 2003 promoveerde zij op een studie van de wetenschappelijke literatuur over ouderschap: A serious case of neglect: the parental experience of child rearing.
Haar eerste boek Gezinsfenomenen verscheen in 1973, en twintig jaar later het eerste deel (Deel 5) van haar tiendelige Handboek Methodische Ouderbegeleiding. Eind 2008 voltooide zij met De interventiefase (Deel 6) de reeks. Tussentijds verschenen nog twee bundels artikelen: Visies op Gezinsbehandeling (1992) en Ouderbegeleiding: tussen ergernis en bekommernis (1999).
Alice van der Pas is Lid van Verdienste van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. In 2004 werd zij omwille van haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. www.allicevanderpas.nl