Professioneel pedagogisch handelen Bekijk groter

Professioneel pedagogisch handelen

Omgaan met probleemgedrag in opvoedingssituaties

Verkrijgbaar

Ecologische pedagogiek, een vernieuwende aanpak van gedragsproblemen bij kinderen en jongeren, waarbij gedragsproblemen worden beschouwd in relatie tot de omgeving.

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2014, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Veel professionele opvoeders ervaren dat de gedragsproblematiek onder kinderen en jongeren toeneemt. Daarmee omgaan, vraagt veel van hun kwaliteiten. Dit vernieuwende boek biedt hiervoor een aanpak gebaseerd op de ecologische pedagogiek, een stroming waarin (probleem)gedrag wordt beschouwd in relatie tot de omgeving.

Professioneel pedagogisch handelen concretiseert deze relatief nieuwe stroming middels een helder model waarmee onderzocht kan worden welke protectieve en/of risicofactoren het gedrag op welke wijze beïnvloeden. De vraag is steeds weer wat de professionele opvoeder kan doen om beter tegemoet te komen aan de extra (onderwijs)behoeften van de kinderen/jongeren. Deze derde editie is geheel geactualiseerd en aangescherpt naar aanleiding van ervaringen van gebruikers. Het boek legt een sterke relatie tussen theorie en praktijk en bestaat uit vier delen. De eerste drie delen behandelen het kader rond probleemgedrag, de ecologische pedagogiek en traditionele theorieën rond gedrag. Het vierde deel gaat in op het voorkomen en verhelpen van problemen. Rode draad in elk deel is een casus met praktijkvragen. Het boek bevat veel praktische suggesties. De ondersteunende website biedt extra hulpmiddelen.

Professioneel pedagogisch handelen richt zich op studenten pabo, lerarenopleidingen, Pedagogiek, SPH en professionals die in een professionele setting omgaan met (groepen) kinderen.

Auteurs

Gerbert Sipman

Gerbert Sipman heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het reguliere onderwijs en het speciaal onderwijs. Hij is als docent pedagogiek en onderzoeker verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.