Ouderschapsgroei en bufferprocessen Bekijk groter

Ouderschapsgroei en bufferprocessen

Verkrijgbaar

In deze bundel klassiekers uit de themareeks van het tijdschrift Ouderschapskennis wordt het buffermodel bij ouderschapsgroei uitgewerkt en wordt ouderschapstheorie met praktijk en beleid verbonden.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2015, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 220p.

Meer informatie

Wat maakt dat de ene ouder zich bijna vanzelfsprekend lijkt te ontwikkelen tot een goede opvoeder en dat bij een andere ouder het groeiproces stagneert of vastloopt? Als antwoord op deze vraag ontwikkelde Alice van der Pas het buffermodel. Ouderschapsgroei wordt gestut door vier bufferprocessen: een solidaire samenleving, taakverdeling, meta-positie en ‘goede ouder’-ervaringen. Ouderschapsgroei en bufferprocessen bundelt klassiekers uit de themareeks van het tijdschrift Ouderschapskennis waarin het buffermodel verder is uitgewerkt. Deze klassiekers verbinden ouderschapstheorie met praktijk en beleid en dragen bij aan het vakmanschap van methodische ouderbegeleiding. Ouder zijn, is een manier van leven die ingebed is binnen een veeleisende maatschappij. Ouderschap is een publiek goed maar kan nog niet rekenen op een maatschappelijke setting die oog heeft voor de kwetsbaarheid en raakbaarheid van ouders.

Ouderschapsgroei en bufferprocessen is niet alleen een must voor ouderbegeleiders of opvoedondersteuners. Professionals die met ouders over hun kinderen praten (huisartsen, docenten, pedagogische medewerkers) krijgen inzicht in ouderschapsgroei. Beleidsmakers van zorginstellingen en gemeenten vinden in dit boek aanzetten tot ouderschapsbeleid.

Met bijdragen van: Herman Baartman; Mieke Van Daele; Ad de Gouw; Margreth Hoek; Hanneke Miley; Pieter Remmerswaal; Tomas Van Reybrouck; Kaat Schaubroeck; Sabine Vermeire en Katie Lee Weille.

Auteurs

Margreth Hoek

Margreth Hoek studeerde economie, specialiseerde zich in zorgethiek en ontwikkelde zich tot expert Ouderschap. Zij is eigenaar van Bureau Hoek en verbindt kennis over ouderschap met beleid en praktijk. Zij verricht kwalitatief onderzoek, organiseert congressen en geeft adviezen, lezingen en workshops.
Als aio was zij verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Haar dissertatie Ontheemd Ouderschap (2008) is een pleidooi om in het Jeugdbeleid ook oog te hebben voor ouders. Dit kan door ouders te steunen in hun groeiproces als ouder en opvoeder.
Haar kennis over ouders en ouderschap heeft zich verdiept door haar werkzaamheden als projectleider bij het Nederlands Jeugdinstituut van de Gezinswijzer en de eerste landelijke Week van de Opvoeding. Als redacteur van het tijdschrift Ouderschapskennis draagt zij bij aan het verder verdiepen en uitwerken van de theorie over ouderschap.


Hanneke Miley