Opvoeden in betrokkenheid Bekijk groter

Opvoeden in betrokkenheid

Lessen uit de wetenschap

9789088505515

Verkrijgbaar

Dit boek laat zien hoe ouders, professionals en kinderen zelf, een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling naar een meer betrokken maatschappij.

Meer details

21,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2014
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's152p.

Meer informatie

De huidige maatschappij doet een steeds groter beroep op de onderlinge betrokkenheid van burgers. Echter, deze betrokkenheid is geen vanzelfsprekendheid in een geïndividualiseerde cultuur. Hoe bevorder je maatschappelijke betrokkenheid?
Deze vraag vormt het overkoepelende thema van deze bundel. Opvoeden in betrokkenheid laat zien hoe ouders, professionals en kinderen zelf, een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling naar een meer betrokken maatschappij.

Het werkverband 'Burgerschap'dat bestaat uit promovendi en gepromoveerden, gelieerd aan de Universiteit Utrecht, schreef dit boek. Deze onderzoekers schrijven ieder vanuit een eigen perspectief over de veelvormige relatie tussen opvoeding, onderwijs en burgerschap.

Opvoeden in betrokkenheid wendt zich tot professionals die werkzaam zijn binnen een onderwijs-, jeugdzorg- of welzijnscontext. Het richt zich op professionals die op zoek zijn naar legitimatie van en inspiratie voor het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid.

Auteurs

Kitty Jurrius

Kitty Jurrius promoveerde op de kwaliteit van participatief onderzoek door en met jongeren. Zij deed een groot aantal onderzoeken gericht op de participatie van kinderen en jongeren in de samenleving. Op dit moment is zij associate lector bij het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg van Windesheim Flevoland. Daarnaast is ze als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daar doceert ze het vak ‘Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek’. Eerder werkte ze als directeur van Stichting Alexander, jongeren actief in onderzoek en beleid, en als onderzoeker bij het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling van de Hogeschool Utrecht.


Heleen Torringa

Heleen Torringa (1973) promoveerde in 2011 op een interdisciplinair proefschrift over kritisch denken. Zij studeerde cum laude af in de wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens behaalde ze haar eerstegraads onderwijsbevoegdheid als docent filosofie. Tussen 2004-2006 was Heleen filosofiedocent aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij combineerde haar promotieonderzoek tussen 2006-2011 met een (parttime)baan als werkgroep docent bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2012 en 2013 werkte zij in het lectoraat Jeugd en Opvoeding van De Haagse Hogeschool. Heleen is nu werkzaam als docent communicatie en kritisch denken aan de Avans Hogeschool in Breda.