Hoezo probleemouders? Bekijk groter

Hoezo probleemouders?

Tien opstellen over de ongemakkelijke relatie ouders-maatschappij

9789088505171

Verkrijgbaar

De auteurs snijden heikele onderwerpen aan, zoals de nieuwe Jeugdwet, vechtscheidingen en de non-status van stief- en pleegouders, maar ook opbeurende zaken en alternatieven komen aan bod.

Meer details

21,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

De auteurs snijden heikele onderwerpen aan: denkkronkels in de nieuwe Jeugdwet, het groeiend aantal vechtscheidingen, de non-status van de honderdduizenden stief- en pleegouders die andermans kinderen helpen grootbrengen - en wat te denken van het venijn waarop ouders elkaar tracteren wanneer 'dat kind' van 'die moeder' de sfeer in de klas van 'mijn kind' verpest!
Ook opbeurende zaken komen aan bod. Alternatieven bestaan ook al, zoals ervaren 'probleemouders' die bemiddelen bij jeugdzorgtrammelant van andere ouders. En keukentafelgesprekken thuis bij onzekere jonge ouders.

De verbindende rode draad is de overtuiging dat het etiket ‘probleemouder’ wijst op leemtes in de relatie gemeenschap-ouders. 'Kinderen grootbrengen' lukt alleen, weten we intussen, met stut en steun uit eigen kring en met onverdunde solidariteit vanuit de grotere gemeenschap. De gemeenschap aarzelt echter.

De auteurs:
Janneke van Bockel – ouderschapsdeskundige:schrijft, denkt & coacht over het ouderperspectief
Dr. Merian Bouwmeester – orthopedagoog, ontwikkelde de methodiek ‘Stevig Ouderschap’
Mr. Dr. Goos Cardol – lector ‘Opvoeden in het Publieke Domein’ Hogeschool Zuyd
Marcel De Beukeleer – oprichter en algemeen secretaris OudersNetwerk Vlaanderen vzw
Wim Goossens – expertdocent en projectleider ‘ouderschapstheorie’ Hogeschool Zuyd
José Koster – traint beroepskrachten van diverse snit in de omgang met ouders
Dr. Sietske Dijkstra – psycholoog, onderzoeker en lector ‘huiselijk geweld’
Gé Haans – pedagoog, 35 jaar jeugdbescherming: pleegzorg en de positie van de ouders
Dr. Margreth Hoek – econoom, onderzoeker ouderschap, eigenaar Bureau Hoek
Dr. Alice van der Pas – ouderbegeleider en gezinstherapeut, schrijver en opleider

Auteurs

Alice van der Pas

Dr. Alice van der Pas werkte dertig jaar als ouderbegeleider en gezinstherapeut in de AGGZ voor jeugdigen, waarvan 3 jaar in de Verenigde Staten. Sinds begin 1992 is zij fulltime auteur en redacteur. Zij heeft een kleine supervisiepraktijk.
Tussen 1970 en 1995 publiceerde zij in diverse tijdschriften over gezinstherapeutische onderwerpen, en was zij redacteur van het Tijdschrift voor Maatschappelijk Werk, van het Handboek Gezinstherapie en het tijdschrift Systeemtherapie. Sinds 1998 is zij redacteur van het door haar opgerichte Tijdschrift voor Ouderschap & Ouderbegeleiding. In 2003 promoveerde zij op een studie van de wetenschappelijke literatuur over ouderschap: A serious case of neglect: the parental experience of child rearing.
Haar eerste boek Gezinsfenomenen verscheen in 1973, en twintig jaar later het eerste deel (Deel 5) van haar tiendelige Handboek Methodische Ouderbegeleiding. Eind 2008 voltooide zij met De interventiefase (Deel 6) de reeks. Tussentijds verschenen nog twee bundels artikelen: Visies op Gezinsbehandeling (1992) en Ouderbegeleiding: tussen ergernis en bekommernis (1999).
Alice van der Pas is Lid van Verdienste van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. In 2004 werd zij omwille van haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. www.allicevanderpas.nl