Zwervend met Zhuang Zi Bekijk groter

Zwervend met Zhuang Zi

Wegwijs in de taoïstische filosofie

9789055738250

Verkrijgbaar

Aan de hand van tekstfragmenten wordt de lezer meegevoerd langs de hoofdpaden van Zhuang Zi's filosofische zwerftocht. Een toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennismaking met de taoïstische filosofie en een inspiratiebron voor vandaag.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 224p.
Extra geïllustreerd

Meer informatie

De taoïstische wijsgeer Zhuang Zi (circa 370-290 v.Chr.) wordt door velen als de meest oorspronkelijke Chinese denker beschouwd. Hij staat bekend om zijn sprankelende denk- en schrijfstijl en wordt in China tot op de dag van vandaag bestudeerd en becommentarieerd.  
Zwervend met Zhuang Zi is bedoeld als wegwijzer in de taoïstische filosofie en als een toegankelijk leesboek. Aan de hand van tekstfragmenten wordt de lezer meegevoerd langs de hoofdpaden van Zhuang Zi's filosofische zwerftocht. Deze doorkruist vele thema's waarover ook in de westerse filosofie is nagedacht: het oorsprongsmysterie, de menselijke conditie, de grenzen van de menselijke kennis en taal, de deugd, de kunst van het leven en de houding t.a.v. de dood. Het boek, dat ook regelmatig inhaakt op de kernideeën van Lao Zi, is geïllustreerd met voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie die een typisch taoïstische gemoedsstemming oproepen.
 
Wie het taoïstisch gedachtegoed wil gebruiken als inspiratiebron voor filosofische bezinning, voor reflectie op onderwijs en organisatie - of meer van de Chinese cultuur wil begrijpen - heeft aan Zwervend met Zhuang Zi een uitstekende inleiding.

De bundel wordt aantrekkelijk gemaakt met beeldmateriaal (voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie). Het biedt een wetenschappelijk onderbouwde kennismaking met de taoïstische filosofie en poogt ook telkens te laten zien hoe deze thema's ons vandaag kunnen inspireren (actualisatie).

Auteurs

René Ransdorp

René Ransdorp (1944-2017) was specialist op het gebied van de taoïstische filosofie. Hij verzorgde cursussen en colleges Chinese filosofie en klassiek Chinees aan verschillende instellingen. Hij studeerde filosofie en Chinees, en promoveerde in Leuven op de filosofie van Zhuang Zi. Hij doceerde wijsbegeerte in het hoger onderwijs in Amsterdam en verzorgt cursussen Chinese filosofie aan verschillende instellingen.