Wie moet er passen? Bekijk groter

Wie moet er passen?

Korczak voor passend onderwijs

9789085602095

Verkrijgbaar

De auteurs laten de lezer op verrassende wijze kijken naar kinderen die soms niet in het systeem van ons regulier onderwijs passen, maar daar toch een plek verdienen. Met veel mooie voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk.

Meer details

21,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2022, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

‘Ik wil het wel, natuurlijk, maar hoe moet dat nou in zo’n grote groep? Dat lukt toch niet binnen dit systeem?’

Een hartenkreet van menig leraar die passend onderwijs wil geven. Leraren willen het beste voor ieder kind, maar hoe doe je dat en wat is het beste?

Wat de verwezenlijking van ‘passend onderwijs’ misschien wel het meest in de weg staat, is het ontbreken van een goed beeld van waar we mee te maken hebben: de leerling en de leraar als levende mensen, als subjecten, met ieder zijn eigen intenties en ervaringen die niet zomaar te modelleren zijn met methoden en procedures. Het zijn de mensen die het doen, hoe zij denken en wat zij voor elkaar mogelijk maken.

Arie en Edith de Bruin laten zich leiden door de ideeën van Janusz Korczak, grondlegger van de rechten van het kind. Zij laten de lezer op verrassende wijze kijken naar kinderen die soms niet in het systeem van ons regulier onderwijs passen, maar daar toch een plek verdienen om tot hun recht te kunnen komen. Met deze blik van Korczak kijken de schrijvers naar de verlegenheid die ‘passend onderwijs’ in ons land nog steeds kent en laten zien dat dat niet hoeft. Het kan anders door anders te kijken en te luisteren naar je leerlingen.

Met de vele, mooie voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk houden de auteurs op een innemende wijze de lezer een spiegel voor met de vraag om anders te kijken en te luisteren. Dit met een grote kans dat je een ander kind ziet.

Gerelateerde titels

Auteurs

Arie de Bruin

Arie de Bruin (1947) is leraar en pedagoog. Hij werkte vele jaren in het onderwijs als onderwijzer, directeur p.o., docent pedagogiek, directeur van een opleidingsschool voor kleuteronderwijs, locatiedirecteur pabo, voorzitter College van Bestuur, trainer, coach. Als docent pedagogiek aan een pabo zorgde hij er onder meer voor dat het gedachtegoed van Korczak een plaats kreeg in het curriculum van de opleiding van leraren.
Hij is momenteel voorzitter van de Janusz Korczak Stichting in Nederland en werkzaam voor diverse onderwijsprojecten.


Edith de Bruin

Edith de Bruin (1970) is Onderwijsspecialist Cluster 3 PO en medewerker Meldpunt Thuiszitters VO bij SWV (Noordelijke) Drechtsteden. Zij werkte eerder sinds 1993 als leraar en intern begeleider in het basis- en speciaal onderwijs in Rotterdam en Dordrecht. Binnen haar werk heeft ze altijd veel te maken gehad met de diversiteit van kinderen in de breedste zin van het woord. Zij zoekt overal naar mogelijkheden voor passend onderwijs voor elk kind. Ze is begonnen in de diversiteit van Rotterdam-Zuid en werkte eerder als ambulant begeleider in de regio’s van Dordrecht, Middelharnis en Gorinchem.