De wordingsgeschiedenis van Pleidooi voor de moedertaal, de jeugd en de onderwijzers Bekijk groter

De wordingsgeschiedenis van Pleidooi voor de moedertaal, de jeugd en de onderwijzers

Een reconstructie op basis van de Zierikzeese brieven van J.H. van den Bosch

9789463402644

Verkrijgbaar

Ontstaansgeschiedenis van een in 1893 geheel nieuwe benadering van het schoolvak Nederlands die in de jaren 1970 opnieuw weerklank vond bij een groep kritische en vernieuwende lerarenopleiders.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

In 1893 verscheen bij uitgeverij P. Noordhoff in Groningen Pleidooi voor de moedertaal, de jeugd en de onderwijzers van de hand van Jan Hendrik van den Bosch, leraar Nederlands aan de vijfjarige HBS te Zierikzee. De brochure presenteerde een geheel nieuwe benadering van het onderwijs Nederlands. Bij tijdgenoten leidde het Pleidooi tot wisselende, maar over het algemeen positieve reacties en een levendige discussie over het schoolvak Nederlands was het gevolg. In de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden Van den Bosch’ ideeën opnieuw weerklank bij een groep kritische en vernieuwende lerarenopleiders en de discussie over wat goed moedertaalonderwijs is, duurt tot nu toe voort.

In dit boek beschrijft Jan Zwemer de ontstaansgeschiedenis van het Pleidooi tijdens de vier Zierikzeese jaren van Jan Hendrik van den Bosch (1891-1894). Zijn belangrijkste bron daarbij is de intensieve briefwisseling tussen Van den Bosch en onder anderen zijn vriend en medestander Foeke Buitenrust Hettema en de door hem bewonderde Nicolaas Beets. Hiermee wordt een belangrijk hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het schoolvak Nederlands. 

De wordingsgeschiedenis van ‘Pleidooi voor de Moedertaal’ is opgedragen aan Jan Sturm. Hij was een van de vakdidactici die door Van den Bosch’ Pleidooi werden geïnspireerd. Toen hij in 2011 stierf, werkte hij aan een niet voltooide uitgave van de Zierikzeese brieven van Van den Bosch. 

Deze uitgave is van belang voor onderwijshistorici, neerlandici, leraren Nederlands, lerarenopleiders, leerplanontwikkelaars en onderzoekers van het schoolvak Nederlands.

Auteurs

Jan Zwemer

Dr. Jan Zwemer is freelance historicus en publicist. Hij schreef over de bevindelijk gereformeerden en over de sociale en politieke geschiedenis van Zeeland een tiental boeken en vele artikelen. Verder is hij auteur van o.a. biografieën en treedt hij op met verhalen, gedichten en vertalingen van gedichten in het Zeeuws.


Sjaak Kroon

Prof. Dr. Sjaak Kroon is hoogleraar Meertaligheid in de multiculturele samenleving aan het Departement Cultuurwetenschappen van Tilburg University. Van 2004 tot 2010 was hij bijzonder hoogleraar Didactiek van het Nederlands in het voortgezet onderwijs aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Een van de zwaartepunten in zijn onderzoek betreft de relatie tussen beleid en praktijk van taalonderwijs in de context van globalisering en superdiversiteit.