Jouw begaafde leerling Bekijk groter

Jouw begaafde leerling

Verkrijgbaar

Dit boek biedt een goede basis voor het signaleren en begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen en is sterk op de praktijk gericht.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Passend Onderwijs vraagt van jou, als (aankomend) leerkracht of intern begeleider, dat je tegemoet komt aan alle onderwijsbehoeften binnen je groep of op je school.
Met Jouw begaafde leerling biedt Franka van Vlokhoven een goede basis voor het signaleren en begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen. Zij legt uit hoe je een klimaat schept waarbinnen deze leerlingen zich verder kunnen ontwikkelen.
De kenmerken en eigenschappen van deze leerlingen komen uitgebreid aan bod, ondersteund met praktijkvoorbeelden. Hoe laat je de begaafde leerling zien dat je hem of haar serieus neemt? Hoe bied je een veilige plek binnen je groep?

Franka geeft aan wat de voorwaarden zijn om compacten en verrijken tot een succes te maken. De executieve functies spelen daarbij een rol, maar ook de (on)mogelijkheden van de dagelijkse onderwijspraktijk.
Haar suggesties voor verrijking variëren van kleine ‘brainsnacks’ tot het vragen van een prestatie. De ‘taxonomie van Bloom’ werkt zij uit in 3 themavoorbeelden. De creatieve denkopdrachten en lessen filosofie zijn een verrijking voor alle kinderen binnen je groep.

Ook is er aandacht voor de hindernissen die (hoog)begaafde kinderen regelmatig tegenkomen. Denk daarbij aan perfectionisme en faalangst of onderpresteren. Wist je dat een begaafde leerling ook belemmerd kan worden door een leer- of gedragsstoornis? En wat zijn de voor- en nadelen van versnellen of een groep overslaan?
Voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong is er een eigen hoofdstuk waarin onder andere wordt uitgelegd hoe je rijke speel- en werkhoeken in je groep kunt inrichten.

Een helder verhaal over jouw begaafde leerling, op de praktijk gericht. Je kunt er direct mee aan de slag!

Auteurs

Franka van Vlokhoven