Steeds minder leren Bekijk groter

Steeds minder leren

De tragedie van de onderwijshervormingen (essays)

9789074328906

Sold out

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Van laag tot hoog heeft het onderwijs in Nederland een dieptepunt bereikt. We zijn er allemaal getuige van, stonden erbij, velen hebben gewaarschuwd, maar niemand heeft de neergang tegengehouden. De verloedering is thans in een stroomversnelling gekomen. Het hoger beroepsonderwijs slokt de universiteiten op, de restanten van de academische wereld zijn ten prooi gevallen aan de bureaucratie à la Kafka, het voortgezet onderwijs heeft vakkennis vervangen door vaardigheid en het basisonderwijs is van een voetstuk in diggelen gevallen. (Arnold Heertje)

Schrikken we nog van deze woorden?

In deze bundel maakt een groot aantal prominenten de balans op van veertig jaar onderwijsvernieuwing in Nederland. De politicus en de beleidsmaker zijn minder ongerust over de toekomst dan de (hoog)leraar en de cultuurfilosoof, maar dat er iets ernstig mis is met ons onderwijs komt in dit boek luid en duidelijk naar voren.

Gaan we er iets aan doen?

Er zal een diepgaand debat op gang moeten komen over de toekomst van ons onderwijs. Te lang en te vaak is het onderwijsbeleid bepaald door partijpolitieke en persoonlijke belangen en opvattingen. Laten we niet bevreesd zijn om de echte problemen helder te benoemen. De vereniging Vrienden van het Gymnasium wil met deze bundel een ieder die de kwaliteit van ons onderwijs ter harte gaat, uitnodigen tot deelname aan dit debat.

Uitgegeven ter gelegenheid van het vijfde lustrum van de vereniging Vrienden van het Gymnasium

Auteurs

Maria L.A. Rietdijk-Helmer (samenstelling en redactie)