Evalueren om te leren Bekijk groter

Evalueren om te leren

Toetsen en beoordelen op school

Verkrijgbaar

Een toegankelijk boek over toetsing en beoordeling op school, waarin kennis en praktijk nauw met elkaar zijn verweven. Ontwikkeld door een expertgroep afkomstig vanuit diverse universiteiten en hogescholen in Nederland en Vlaanderen.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2011, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 246p.

Meer informatie

Leerlingen gaan naar school om zich te ontwikkelen en bepaalde leerdoelen te halen. Een kerntaak van het onderwijs is leerlingen hierbij te helpen. Leraren spelen hierin een belangrijke rol: zij stimuleren, begeleiden en sturen het leerproces waar nodig bij. Het (tussentijds) beoordelen van het leren is hierbij essentieel. Dit boek gaat ervan uit dat dit niet alleen de taak is van de leraar, maar ook van de leerlingen zelf. Door zelfreflectie, feedback van de leraar en evaluatie door medeleerlingen worden zij zich meer bewust van hun eigen leerproces en krijgen zij aanwijzingen voor het zetten van de volgende stap op weg naar het bereiken van hun leerdoel.

Evalueren om te Leren biedt (aankomende) leraren theoretische achtergronden, praktijkvoorbeelden, handvatten en praktische instrumenten om leerlingen te helpen in hun ontwikkeling. De benadering van evaluatie, die Evalueren om te Leren wordt genoemd, staat centraal in dit boek. De actieve rol van leerlingen hierin wordt sterk benadrukt. Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 vormt een inleiding over evaluatie, toetsing en beoordeling op school. Hierin worden algemene principes van evaluatie besproken en wordt Evalueren om te Leren nader uitgewerkt. Deel 2 is meer praktisch van aard en behandelt de onderwerpen feedback, peerevaluatie, zelfreflectie, werken met portfolio's, evalueren van projectwerk en continue voortgangsevaluatie. In deel 3 komen enkele bouwstenen voor schoolbeleid aan de orde zoals opvattingen van leerkrachten over evalueren, communicatie en samenwerking met ouders over evaluatie en kwaliteitscriteria voor evaluatie.

Het is een toegankelijk geschreven uitgave waarin kennis en praktijk nauw met elkaar zijn verweven. Evalueren om te Leren is geschreven door auteurs afkomstig vanuit diverse universiteiten en hogescholen in Nederland en Vlaanderen met wetenschappelijke en/of praktijkervaring op dit gebied.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Jos Castelijns

Jos Castelijns is lector 'Eigentijds beoordelen in het onderwijs' aan hogeschool De Kempel te Helmond en senioronderzoeker bij KPCGroep in 's-Hertogenbosch.


Mien Segers

Mien Segers is hoogleraar Corporate Learning aan de Universiteit van Maastricht.


Katrien Struyven

Katrien Struyven is als docent verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen (EDWE) en de Interdisciplinaire vakgroep lerarenopleiding (IDLO).


R.L. Martens


F. Dochy


H.H. Tillema