Omgaan met pesten Bekijk groter

Omgaan met pesten

9789088504389

Verkrijgbaar

Met de achtergrondinformatie, heldere casussen, suggesties en aanbevelingen om te handelen voor ouders, leerkrachten en schoolleiding uit dit boek moet het mogelijk zijn dat meer mensen opstaan tegen pesten.

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Soms is pesten duidelijk herkenbaar, en soms lastiger. We zullen het allemaal eens zijn over de volgende voorbeelden. Julian van 13 jaar ontvangt dreigmails, Hatiche van 9 jaar mag in de pauze nooit met andere kinderen meedoen met een spel, Joris wordt opgewacht door een groepje en ingesloten, Sandra hoort bij herhaling dat zij lelijk is. Lastiger wordt het in de volgende voorbeelden. Marloes heeft een bijnaam; er wordt een grap gemaakt die ten koste gaat van Ali; er wordt gelachen om een ongelukkig gekozen woord van Daniël.

Wat is pesten eigenlijk? Wanneer wordt plagen of ruzie pesten? Wie is die pester en hoe komt hij aan die rol? Welke rol spelen de meelopers? Margo Henderson, sinds 2007 werkzaam als trainer 'Omgaan met pesten', gaat in op die verschillende rollen, de oorzaken en gevolgen van pesten. Ook gaat zij in op wat je kunt doen bij constatering van pestgedrag en hoe pesten te voorkomen is.
Pesten komt veel voor en kent dus veel slachtoffers. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 10 en 15% van de basisschoolleerlingen slachtoffer is van pesten, en 5 á 10% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het is dus belangrijk om te zoeken naar oplossingen. Dat is niet eenvoudig, pesten onttrekt zich vaak aan onze waarneming. Ouders en leerkrachten zijn dikwijls niet op de hoogte van pestgedrag. Met de achtergrondinformatie, heldere casussen, suggesties en aanbevelingen om te handelen voor ouders, leerkrachten en schoolleiding moet het mogelijk zijn dat meer mensen opstaan tegen pesten.

Auteurs

Margo Henderson

Margo Henderson werkt sinds 2007 als trainer Omgaan met Pesten vanuit haar eigen bureau, OMONIA, in Amsterdam. Na haar studie pedagogiek aan de Vrije Universiteit is zij gaan werken in het onderwijs. Na eerst vijf jaar werkzaam te zijn geweest als docent in het MBO heeft zij diverse functies in of ten behoeve van het onderwijs vervuld. Nu geeft zij de Sta Sterk training aan kinderen en jongeren en ondersteunt scholen en andere organisaties bij het voorkomen en bestrijden van pesten. Zij is aangesloten bij de stichting Omgaan met Pesten en is voorzitter van de vereniging van trainers. Zij is tevens docent aan de opleiding tot trainer Omgaan met Pesten.