Het hart van Tony Wandel Bekijk groter

Het hart van Tony Wandel

Belgica 13

9789491738050

Verkrijgbaar

Een gitzwarte fabel over de lotgevallen van het beproefde hart van Tony Wandel, de laatste der rechtvaardigen. Zijn hart verandert ontelbare keren van eigenaar. Een ideeënroman over religie, wetenschap en democratie.

Meer details

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 104p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

Het hart van Tony Wandel van de Franstalige Vlaming Georges Eekhoud [1854-1927] is een gitzwarte fabel over de lotgevallen van het beproefde hart van Tony Wandel, de laatste der rechtvaardigen. Zijn hart verandert ontelbare keren van eigenaar. Telkens worden de transplantaties uitgevoerd door dokter Van Kipkap, eminent chirurg uit N.-aan-de-Schelde. Met verstrekkende gevolgen voor de mensheid...

Het hart van Tony Wandel, gepubliceerd in 1887 (tachtig jaar vóór de eerste geslaagde harttransplantatie van dokter Barnard), is echter veel meer dan een sciencefictionverhaal: het is een ideeënroman waarin belangrijke thema's als religie, wetenschap en democratie aan bod komen. Met zijn vlijmscherpe aanklacht tegen onderdrukking, geweld, geld- en graaizucht en blind kapitalisme is de novelle zeer actueel.

Vertaling en nawoord Katelijne De Vuyst.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Georges Eekhoud

Kenmerkend voor de romans en verhalen van Georges Eekhoud [Antwerpen 1854 - Brussel 1927] is zijn onverbloemde liefde voor de Vlaamse arbeider, voor de paria's uit de samenleving en voor Kempense boerenzonen. Eekhoud had een grote afkeer van de heersende klasse. Hij geniet vooral bekendheid als auteur van de eerste homo-erotische roman uit de Belgische literatuur. Het leverde hem een geruchtmakend proces op wegens 'schending van de goede zeden', maar hij werd vrijgesproken. Eekhoud is een uitmuntend stilist die met een groot gevoel voor lyriek de mensen, de stad, de haven of het platteland tot leven wekt. Hij is een meester van de novelle: met een ongeziene suggestieve kracht en veel empathie schildert hij zijn personages en hun belevenissen in een sprankelend ritmisch proza.