De weg naar eenvoud Bekijk groter

De weg naar eenvoud

Moldaviet 24

9789078068969

Verkrijgbaar

9 columns van de Tsjechische publiciste en vertaalster die we kennen als geadresseerde van Kafka's Brieven aan Milena, maar die ook zelf geregeld publiceerde.

Meer details

8,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 72p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De Tsjechische publiciste en vertaalster Milena Jesenská groeide op in Praag, waar ze al op jonge leeftijd in aanraking kwam met de Duits-Joodse schrijversgemeenschap rond café Arco. Hier leerde ze, behalve haar eerste man met wie ze naar Wenen zou verhuizen, Franz Kafka kennen. Was haar interesse voor Kafka aanvankelijk zuiver vertaalkundig van aard, de verhouding die zich vervolgens tussen hen ontspon heeft een van de indringendste briefwisselingen uit de wereldliteratuur opgeleverd. Vanaf 1920 publiceerde Jesenská regelmatig in de Tsjechische pers. Terug in Praag na haar scheiding nam ze volop deel aan het culturele en maatschappelijke leven en ook tijdens en na haar tweede huwelijk bleef ze politiek actief. In 1939 werd ze door de Gestapo gearresteerd en naar het concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd, waar ze in 1944 aan de gevolgen van een zware ziekte bezweek.
De negen columns worden gevolgd door een informatief nawoord van Hank Geerts, die de auteur in de context van de Tsjechische literatuur plaatst.

Auteurs

Milena Jesenská

Milena Jesenská [1896-1944] is in literaire kringen vooral bekend geworden als de geadresseerde van Franz Kafka's Brieven aan Milena. Minder bekend is haar eigen werk: de vele columns en artikelen die ze schreef voor kranten en tijdschriften. Ze richtte zich vooral tot vrouwen wanneer ze schreef over liefde, het huwelijk, trouw, vriendschap, mode en emancipatie. Ze koos voor haar columns vaak een concreet en ogenschijnlijk banaal thema als uitgangspunt en wist dat vervolgens naar een abstracter niveau te tillen. Dit maakt van haar stukjes filosofisch getinte beschouwingen die evengoed vandaag geschreven hadden kunnen zijn. In De weg naar eenvoud zijn negen van Jesenska's columns opgenomen.