De nevelkathedraal en andere verhalen Bekijk groter

De nevelkathedraal en andere verhalen

Belgica 5

9789078068686

Verkrijgbaar

Vijf bijzondere verhalen waarin de grenzen tussen het reële en het surreële lijken te worden opgeheven of zelfs nooit te hebben bestaan.

Meer details

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De bijzondere verhalen die Paul Willems in De nevelkathedraal vertelt, spelen zich af in twee geheimzinnige werelden. De ik-figuur is telkens een soort grensganger die het wonderbaarlijke als even vanzelfsprekend ervaart als de alledaagse werkelijkheid. Zo vertelt hij in het titelverhaal hoe zijn vader eens een kathedraal heeft bezocht die door een geniale architect uit nevelen was geconstrueerd. In deze vertellingen lijken de grenzen tussen het reële en het surreële te worden opgeheven of zelfs nooit te hebben bestaan. Zich baserend op een heel eigen, diepdoorleefde werkelijkheid weet Willems een haast ontastbaar universum uiterst precies voor ons geestesoog op te roepen.

In deze bundel zijn naast het titelverhaal vier verhalen opgenomen. Hans van Pinxteren voorzag de bundel van een nawoord.

Vertaald door Kiki Coumans en Hans van Pinxteren

De serie BELGICA staat onder redactie van Dirk Leyman.
Uitgegeven met de productiesteun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Auteurs

Paul Willems

De Franstalige Vlaamse schrijver Paul Willems [1912-1997] was lange tijd directeur van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Hij fungeerde als een van de twee initiatiefnemers van het internationale, jaarlijkse cultuurfestival Europalia. Willems, zoon van schrijfster Marie Gevers, bracht zijn jeugd door op het familiedomein Missembourg, net buiten Antwerpen. Hij schreef romans, toneelstukken, essays en verhalen. In België is hij vooral bekend geworden met zijn magisch-realistische toneelwerk. Stukken als La ville à voile [1964] en Les miroirs dOstende [1979] worden nog steeds opgevoerd. Maar de korte verhalen en novellen in La cathédrale de brume [1983] en Le pays noyé [1990], waarmee hij zijn schrijverscarrière besluit, vormen het eigenlijke hoogtepunt van zijn oeuvre.