Een ontsnappingskunstenaar Bekijk groter

Een ontsnappingskunstenaar

over Franz Hellens - Belgica 4

9789078068679

Verkrijgbaar

In dit gloedvol en geschakeerd portret wordt de rijke verbeeldingswereld van de Franstalige Vlaamse schrijver Franz Hellens minutieus tot leven gewekt.

Meer details

8,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 56p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

'Mijn romans groeien en ontwikkelen zich als planten', zo noteerde de Franstalige Vlaamse schrijver Franz Hellens [1881-1972] ooit. De schrijver hanteerde niet graag de snoeischaar en liet een oeuvre na van ruim 200 titels. In zijn gloriejaren werd Hellens uitgeroepen tot zowel de 'Vlaamse' Dostojevski als de 'grootste Belgische romancier'. Kunstenaar Modigliani schilderde zijn portret en Nabokov zwaaide hem openlijk lof toe. Toch is Hellens, wonderlijk product van een hybride België, zo goed als uit het literaire geheugen verdampt.

'Zeer onterecht', vindt Erwin Mortier. In een gloedvol en geschakeerd portret wekt hij de rijke verbeeldingswereld van Hellens minutieus tot leven. Aan de hand van diens superieure Mémoires dElseneur [1954] schetst Mortier Hellens' burgerlijke afkomst, zijn unieke schriftuur vol 'fantastisch realisme' en zijn eeuwig ontsnappen uit 'een gevangenis zonder dimensies'. Tegelijk groeit zijn essay uit tot een noodzakelijk naschrift bij Mortiers bejubelde roman Godenslaap.

Dit Belgica-deel wordt gecompleteerd door Tussen de straat en de tuin, een verhaal van Hellens zelf, in een vertaling van Leonard Nolens.

De serie Belgica staat onder redactie van Dirk Leyman.
Uitgegeven met de productiesteun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Auteurs

Erwin Mortier

Prozaïst, dichter en essayist Erwin Mortier [1965] debuteerde in 1999 met de roman Marcel [bekroond met onder meer de Literatuurprijs Gerard Walschap]. In 2000 verscheen zijn tweede roman, Mijn tweede huid. Twee jaar later publiceerde hij de roman Sluitertijd en de essaybundel Pleidooi voor de zonde. Voor de roman Godenslaap [2008] ontving hij de AKO Literatuurprijs. In 2010 verscheen ook Afscheid van Congo. Met Jef Geeraerts terug naar de evenaar.