De Berghollander Bekijk groter

De Berghollander

9789078068457

Verkrijgbaar

Bloemlezing uit het Duitse werk van deze fascinerende auteur.

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

In De Berghollander, een bloemlezing van Yoko Tawadas Duitse werk (zie ook onder 'auteur'), hebben de vertaalsters Bettina Brandt en Désirée Schyns drie droomachtige prozateksten, een toneelstuk en vijf essays samengebracht om de Nederlandstalige lezers kennis te laten maken met deze fascinerende auteur.
Themas in haar teksten zijn vervreemding, meertaligheid en reizen. Haar verhalen spelen zich vaak af op geografische plekken waar meerdere culturen en talen samenkomen en met elkaar botsen. Uit dergelijke botsingen ontstaan ongewone poëtische woorden, flitsende beelden en verrijkende, vreemde en vaak humoristische inzichten.

Uit het Duits vertaald en van een nawoord voorzien door Bettina Brandt en Désirée Schyns.

Auteurs

Yoko Tawada

Yoko Tawada werd in 1960 in Tokio geboren en woont sinds 1982 in Duitsland, tegenwoordig in Berlijn. Zij schrijft verhalen, essays, toneelstukken en gedichten in het Japans en in het Duits. Ze studeerde Russische literatuur in Tokio en promoveerde op moderne Duitse letterkunde in Hamburg.
Voor Inu muko iri [De hondenbruidegom] ontving zij in 1993 een van Japans meest prestigieuze literatuurprijzen, de Akutagawa Sho. In Duitsland werd haar werk onder meer in 1996 bekroond met de Chamisso-prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een Duitstalig werk van een niet-Duitse schrijver, en in 2005 met de Goethe-medaille, een officiële onderscheiding van de Bondsrepubliek Duitsland.
Yoko Tawada publiceerde bijna veertig titels. Haar werk is vertaald in het Engels, Frans, Italiaans, Zweeds, Noors, Russisch, Pools, Koreaans en Chinees.