De kever Bekijk groter

De kever

9789078068525

Verkrijgbaar

Een verhaal van Ajvaz, 'de belangrijkste persoonlijkheid in de Tsjechische literatuur van de laatste twintig jaar', volgens zijn collega-schrijver Jirí Kratochvíl.

Meer details

7,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 36p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

In het verhaal De kever, dat net als een cirkel geen einde of begin heeft, neemt Ajvaz de lezer mee naar de bibliotheek van de Karelsuniversiteit in Praag.
Terwijl plaats en tijd in het verhaal niet veranderen, wordt de lezer toch meegevoerd naar de wonderlijkste plekken: een bos van jassen op kapstokken, een paleis van malachiet, een rijk onder water. De reële en de imaginaire wereld vloeien steeds in elkaar over. Rijkelijk fabulerend schotelt de schrijver de lezer allerlei filosofische kwesties en magische werelden voor. Maar wie de gemene kever is, blijft een raadsel. Het verhaal is representatief te noemen voor Ajvaz' werk.

Vertaling en nawoord Hank Geerts

Auteurs

Michal Ajvaz

Michal Ajvaz (1949) schreef verschillende romans en filosofische essays en verwierf daarmee een geheel eigen plaats in de hedendaagse Tsjechische literatuur. Zijn proza vertoont verwantschap met dat van J.L. Borges, over wie hij een uitputtende studie schreef. Collega-schrijver Jirí Kratochvíl noemt Ajvaz in een enquête van het tijdschrift Reflex de belangrijkste persoonlijkheid in de Tsjechische literatuur van de laatste twintig jaar.