In de slee van Arthur Schopenhauer Bekijk groter

In de slee van Arthur Schopenhauer

Perlouses 21

9789078068372

Verkrijgbaar

Het leven als geheel mag dan zinloos zijn, de delen kunnen wel degelijk zin en waarde hebben. De liefde, bijvoorbeeld, of een nieuwe jurk.

Meer details

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De Spinozaspecialist Ariel Chipman zit in zijn stoel en laat zijn hand slap neerhangen van de armleuning. Zijn wilskracht is ­gebroken, hij beseft dat hij al die tijd in een theoretisch spiegel­paleis heeft geleefd en dat Spinozas filosofie van de blijheid hem in het echte leven geen enkele steun biedt. In acht hilarische monologen leveren hijzelf, zijn vrouw Nadine, een kennis en een psychologe commentaar op het debacle.
Tegen de eenzaamheid van de personages en de slee van Arthur Schopenhauer die hen geruisloos naar de dood voert, lijkt geen kruid gewassen. Maar juist waar we het niet ­verwachten gloort tussen de regels door een sprankje hoop. Het leven als geheel mag dan zinloos zijn, de delen kunnen wel degelijk zin en waarde hebben. De liefde, bijvoorbeeld, of een nieuwe jurk.

Vertaald door Martin de Haan

Auteurs

Yasmina Reza

Yasmina Reza (1959) boekte in 2007 een groot verkoopsucces met Dageraad, avond of nacht, een literair portret van Nicolas Sarkozy. Ze is echter vooral bekend door haar toneelwerk, dat over de hele wereld wordt opgevoerd, en waartoe ook In de slee van Arthur Schopenhauer mag worden gerekend. Met een unieke combinatie van bijtende humor en compassie maakt ze de duistere zijde van de menselijke alledaagsheid aanschouwelijk.