B-17 G Bekijk groter

B-17 G

Perlouses 20

9789078068365

Verkrijgbaar

Een boekje over het Vliegend Fort, de Boeing B-17 in de Tweede Wereldoorlog, dat in Frankrijk inmiddels een cult­status heeft verworven.

Meer details

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 80p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De Boeing B-17, wereldwijd bekend onder de naam Vliegend Fort, was in de Tweede Wereldoorlog het voornaamste hulpmiddel bij de strategische bombardementen die Duitsland op de knieën dwongen. De bommenwerper vervoerde een tienkoppige bemanning over afstanden van meer dan drieduizend kilometer, op zeven kilometer hoogte, bij een temperatuur van min vijftig graden, veelvuldig bestookt door vijandelijk vuur. Het collectieve avontuur van die jongens is nooit verteld, er bevond zich geen schrijver onder de overlevenden. De Duitse jagers filmden de vliegtuigen die zij neerschoten.
Op ­basis van het beeld van een tot de ondergang gedoemde B-17 schreef Pierre Bergounioux een epiloog over de luttele s­econden waarin de tragedie zich voltrekt en het toestel in stukken uiteen­valt, over snelheid als twintigste-eeuws verschijnsel, over de acceleratie van historische veranderingen en over de kansen van de literatuur.

Vertaald en van een nawoord voorzien door Rokus Hofstede

Auteurs

Pierre Bergounioux

Pierre Bergounioux (1949) is de auteur van een omvangrijk oeuvre van verhalen en essays, waarin de wisselwerking tussen grote geschiedenis en kleine mensen centraal staat. Met B-17 G geeft hij een indrukwekkende illustratie van zijn kunnen. Het boekje heeft in Frankrijk inmiddels een cult­status verworven.