Onder water Bekijk groter

Onder water

Moldaviet 11

9789078068419

Verkrijgbaar

Deel 11 in de Moldaviet-reeks met de mooiste korte verhalen uit de Tsjechische literatuur. Van Edgar Dutka, de winnaar van de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur in 2005.

Meer details

8,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 56p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

Hoe steek je de grens van het IJzeren Gordijn over? Voor die vraag ziet een man zich gesteld die het communistische Tsjechoslowakije wil ontvluchten. Uitgerust met een snorkel en een zwembril dwaalt hij door een bos bij de grens dat deels onder water staat. In de vele poelen weet hij zich schuil te houden voor de Grensbewaking. Allengs gaat het niet meer om de vraag hóe de grens over te steken, maar waaróm. Heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens doolt hij verder, besluit terug naar huis te gaan, dan om toch door te gaan. Uiteindelijk staat hij voor het hoge hek aan de grens. Het hek staat onder stroom, maar hij ziet een plek waar hij er onderdoor kan kruipen. Hij kleedt zich helemaal uit en wurmt zich in de ondiepe kuil onder het hek, de vrijheid tegemoet...

Vertaling en nawoord Edgar de Bruin

Auteurs

Edgar Dutka

Edgar Dutka (1941) heeft een bewogen leven achter de rug. Hij groeide op in een kindertehuis - zijn vader was overleden en zijn moeder zat wegens "verraad" in een communistische gevangenis. De weerslag van zijn ervaringen zijn terug te vinden in zijn alom gewaardeerde werk, waarvoor hij in 2005 de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur ontving. Tegenwoordig doceert hij aan de filmacademie van Praag.