Het oude deuntje Bekijk groter

Het oude deuntje

Perlouses 16

9789078068273

Verkrijgbaar

Het oude deuntje is een bitterzoete mise-en-scène van de tragikomische inspanningen van oude mensen om hun onmacht te bezweren. In zijn beknoptheid, uitgekiende timing en humor is het Pinget op zijn best.

Meer details

8,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 40p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

Twee mannen op leeftijd lopen elkaar tegen het lijf: Tol, orgeldraaier, en zijn vriend Peereboom. Ze gaan er bij zitten om een sigaret te roken - tenminste, om daartoe een poging te doen - en halen herinneringen op - tenminste, doen daartoe een poging. Al keuvelend reiken ze, tevergeefs, naar het verloren paradijs van hun jeugd. Eind goed, al goed: de maan is een waan, vooruitgang is wetenschappelijk en gelukkig kom je elkaar een keertje tegen.

Achter de hilarisch-nuchtere tweespraak van Tol en Peereboom opent zich een wereld van onbegrip, opgespannen tussen de naïviteit van de jeugd en de vergeetachtigheid van de ouderdom. Net als het liedje uit Tols draaiorgel vertelt Het oude deuntje niets anders dan zijn eigen vergeefsheid. Het oude deuntje, oorspronkelijk uitgebracht als radiohoorspel, is een bitterzoete mise-en-scène van de tragikomische inspanningen van oude mensen om hun onmacht te bezweren. In zijn beknoptheid, uitgekiende timing en humor is het Pinget op zijn best.

Uit het Frans vertaald door Maaike van den Hoek en van een nawoord voorzien door Rokus Hofstede. De vertaling kwam tot stand onder begeleiding van Marjan Hof.

Auteurs

Robert Pinget

Robert Pinget [1919-1997], de origineelste schrijver van de zogeheten Nouveau Roman, heeft een rijk en gevarieerd oeuvre op zijn naam staan. Zijn theaterwerk is nauw verwant met dat van Samuel Beckett, al is het absurde bij hem minder zwaar en onontkoombaar dan bij zijn Ierse vriend. Beckett bewerkte La manivelle in het Engels onder de titel The Old Tune; sommigen beschouwen die bewerking als een integraal deel van zijn oeuvre.